Sase sateliti din Singapore transportati pe orbita de racheta indiana PSLV
16-12-2015 13:55
India a lansat astazi, 16 decembrie, racheta sa PSLV, in zborul cu numarul 32. Zborul, cu indicativul C29, coordonat de Agentia Spatiala Indiana, ISRO, a transportat intr-o orbita LEO (circulara, cu altitudinea de 550 km si 15 grade inclinatie), sase sateliti construiti in Singapore ce fusesera in prealabil contractati prin divizia sa Antrax Corp.

PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle), lansatorul de clasa mica indian, a fost folosit de aceasta data in versiunea de baza, fara alte motoare suplimentare. Aceasta versiune cantareste 227.6 tone, are o lungime de 44.4 m si este propulsata de 4 trepte motoare, doua dintre ele pe baza de combustibil solid si celelalte doua pe baza de combustibil lichid.

 


Lansarea de astazi a fost una scurta, cu PSLV plecand de pe rampa centrului spatial Satish Dhawan la ora 12:30 GMT si cu separarea ultimului satelit incarcat la bord dupa numai 21 de minute.

Sa vedem care au fost cei sase pasageri.
TeLEOS-1, satelitul principal din acest zbor, cantareste 400 kg si are dimensiunile 1.9 m x 2.0 m x 1.6 m. Este primul satelit comercial de observare a Pamantului construit de compania ST Electronics (Singapore Technologies), o platforma electro-optica de tip SS-400 zburand cumva intr-o orbita atipica pentru acest tip de aplicatii (de obicei acesti sateliti au o traiectorie polara), insa care ii ofera o perioada mult mai scurta (12-16 ore) de revizitare a zonelor ecuatoriale (incluzand regiunea Singapore). Imaginile de mare rezolutie (mergand pana la 1 m) vor fi folosite pentru controlul granitelor, supravegherea traficului maritim sau prevenirea dezastrelor naturale. Ele sunt stocate la bord intr-o memorie interna de 64 GB si sunt descarcate in banda X catre statiile de sol. Comunicatia este dublata, de antene in banda S, pentru comanda satelitului sau pentru descarcarea datelor esentiale.
TeLEOS-1 are o durata de viata estimata la 5 ani.

Velox CI este un microsatelit de 123 kg construit de NTU (Nanyang Technological University), ce va realiza masuratori stiintifice in mediul tropical.

Velox II este un nanosatelit de tip Cubesat 6U construit de aceeasi Nanyang Technological University, o platforma de test pentru tehnologii ce vor echipa viitori sateliti de clasa mai mare.

NTU a mai avut un al treilea satelit in acest zbor: el se numeste Athenoxat 1 si a fost dezvoltat in parteneriat cu firma Microspace Rapid Pvt Ltd. Vorbim tot de o platforma demonstrativa, de data aceasta un Cubesat 3U.

Ceilalti doi pasageri apartin unei alte universitati, National University of Singapore sau pe scurt NSU. Kent Ridge 1 este un microsatelit de 78 kg dotat cu doua camere hiperspectrale (una optica de medie rezolutie si alta in infrarosu) si o camera video de mare rezolutie. Galassia este un Cubesat 2U ce masoara doza de electroni din ionosfera plus un experiment de tip SPEQS (Small Photon Entangling Quantum System).


Credit ISRO

jQuery Menu by Apycom