Un document pentru posteritate
30-12-2015 23:27
Punctam simbolic, in acest scurt articol, adoptarea de catre legislativul american, Senatul si respectiv Camera Reprezentantilor, apoi promulgarea luna aceasta de catre presedintele Obama, a legii 114-90.
U.S. Commercial Space Launch Competitiveness Act, asa cum spune si numele, trebuie sa stimuleze dezvoltarea componentei comerciale a industriei spatiale prin incurajarea investitiilor private si prin crearea unui cadru stabil si predictibil pentru acest tip de afaceri.

Fara a intra in amanunte, dincolo de controversele pe care legea le-a creat in randul comunitatii internationale, trebuie sa spunem ca ea este inca o initiativa curajoasa, la fel cum curajoasa a fost si masura de acum cativa ani de a retrage din activitate naveta spatiala si de a transfera o parte din zborurile traditional operate de NASA, catre companii private (masura care astazi incepe sa dea rezultate si este unanim acceptata ca un succes).

Viitorul se intampla insa chiar sub ochii nostri: o data cu adoptarea acestei legi se deschide drumul exploatarii la scala larga a resurselor, practic nelimitate, din spatiu.
Ceea ce intuiam in urma cu cativa ani, statiile spatiale de dincolo de Luna pe post de avanposturi, cargouri operand regulat in spatiu, calatorii interplanetare de lunga durata cu echipaj uman la bord etc. se apropie tot mai mult de realitate.
Cu consecinte foarte importante pentru economia si politica, pentru ca tara care va domina aceasta noua cursa spatiala isi va impune modelul la nivel mondial pentru urmatoarele decade.
Nu numai insa, si din punct de vedere social vom asista la schimbari majore, umanitatea fiind pentru prima data in ipostaza de a nu mai depinde in totalitate de planeta Pamant.

SUA, pionier al industriei spatiale, par sa fi inteles pe deplin importanta acestor actiuni si iata, fac un prim pas in aceasta directie, creand cadrul legislativ si sperand sa deblocheze capitalul privat, mutandu-l din banci in proiecte spatiale.

Ne oprim din comentarii aici si publicam mai jos textul integral al legii. Timpul va arata cat de important a fost acest moment pentru explorarea spatiala.


Legea integrala


Documentul publicat de Congresul SUA

jQuery Menu by Apycom