Sistemul de navigatie chinez Beidou inainteaza in ritm accelerat
05-02-2016 15:52
Un nou satelit de navigatie chinez a fost lansat pe 1 februarie de la baza spatiala Xichang, la bordul unei rachete CZ 3C/YZ 1. O reusita dealtfel, care a ridicat numarul satelitiilor operationali de care dispune China, la 18.

Satelitul Beidou 21 (care asa cum spune si numele este platforma cu numarul 21 a programului Beidou), va purta acronimul BDS M3-S. El face parte din faza a treia a sistemului de navigatie chinez, intre timp redenumit CNSS (nume imprumutat de la GNSS – Global Navigation Satellite Systems, denumirea generala sub care sunt incadrate diversele sisteme de navigatie prin satelit la nivel global).

Practic, in acest moment asistam la o lupta acerba pentru suprematie, in conditiile unei piete de zeci de miliarde de euro, in continua crestere, unde aplicatiile ce folosesc datele de navigatie sunt tot mai prezente in viata noastra. Vom mentiona aici doar ca in 2016 numarul dispozitivelor care folosesc servicii GNSS este asteptat sa depaseasca pentru prima data granita de 5 miliarde de unitati, cea mai mare parte fiind in regiunea Asia-Pacific.
Totul pe fondul unei aparente stagnari ale segmentelor spatiale ale lui GPS si Glonass; cu remarca ca cel putin pe moment, cele doua raman totusi singurele sisteme cu acoperire globala. GPS a lansat astazi ultimul satelit al blocului 2, pe urma va lua o pauza pana la trecerea la blocul 3. Glonass nu a reusit inca sa valideze pe orbita noile platforme Glonass K (aflate in continuare in teste din 2012) si mizeaza in continuare pe vechile Glonass M.

 


Daca simplificam discutia, luand in calcul ca Japonia si India si-au exprimat destul de clar intentiile de a-si pastra sistemele proprii de navigatie la nivel regional, putem spune ca lupta principala se da in doi: China si Europa. Paradoxal cele doua au fost impreuna la inceput cand se punea in discutie construirea unui sistem de navigatie european. China insa a considerat ulterior ca trebuie sa mearga pe propriul drum si a parasit proiectul, insa nu inainte de a lua cu ea o buna parte din documentatia de proiectare a sistemului (de altfel chiar si azi, la o privire atenta se pot observa foarte multe similitudini intre arhitectura Beidou si Galileo).

Atunci cand faza a treia va fi completa (undeva in jur de 2020), Beidou va trece de la acoperirea regionala la cea globala si va avea in constelatie 35 de sateliti: 27 in orbita MEO, 5 in orbita GEO si 3 in orbita IGSO (geosincrona).
Revenind la Beidou 21, trebuie spus ca este o platforma imbunatatita, mai supla, de pe care a fost eliminat motorul ce facea transferul orbital (noii sateliti sunt injectati direct de racheta in traiectoria de lucru), vine cu performante de navigatie superioare (gratie unui nou ceas atomic pe baza de hidrogen) si aduce in discutie un concept ultramodern: un link activ de comunicatie intre satelitii constelatiei.


Credit CNSA

jQuery Menu by Apycom