Ultimul satelit GPS 2
07-02-2016 03:55
Ultimul satelit GPS al blocului 2 a fost lansat cu succes vineri 5 februarie. Racheta purtatoare, Atlas 5, folosita de aceasta data in versiunea 401, s-a achitat cu bine de sarcina, plasand corect, intr-o orbita MEO, platforma GPS 2F 12.
Noul satelit, cu indicativul SVN (Space Vehicle Number) 70, va trece in planul F, la pozitia orbitala 1, urmand sa ia PRN (pseudo-random noise) 04  de la vechiul GPS 2A 23, ce fusese lansat in octombrie 1993 si fusese retras oficial din activitate in noiembrie 2015.

Este un moment de cotitura pentru programul de navigatie prin satelit american, segmentele sale spatial si de sol urmand sa treaca in urmatoarea perioada printr-o modernizare majora, cu ajutorul careia, spera USAF, sa faca fata noilor provocari de la inceputul mileniului, in conditiile unei competitii tot mai acerbe pe piata GNSS.

Pe viitor satelitii GPS 3 nu vor mai fi construiti ca pana acum de Boeing ci de Lockheed Martin, iar lansarile nu vor mai fi realizate de ULA (cu rachete Atlas 5 sau Delta 4) ci de SpaceX (folosind Falcon 9), acestia din urma trebuind sa demonstreze ca pot atinge fiabilitatea rachetelor EELV.
Reamintim ca SpaceX a reusit sa intre la sfarsitul anului trecut pe piata lansarilor guvernamentale, spargand monopolul pe care l-a avut ULA pana acum.

Evolutia programului GPS in decursul timpului:

Situatia sistemelor GNSS la acest moment:


Mai jos o imagine ilustrativa a stabilitatii sistemului GPS in ultimii 15 ani, produsa de compania americana AGI. GPS are in acest moment 29 de sateliti in stare de functionare:


Pe 25 ianuarie 2015, intregul sistem GPS a fost afectat atunci cand inginerii au incercat sa scoata din constelatie cel mai vechi satelit al sistemului, GPS 2A 1 (lansat in 1990). Cu impact temporar asupra segmentului de sol si a utilizatorilor, in general insa, precizia satelitiilor ramanand in continuare foarte buna.


Credit ULA/US Air Force

jQuery Menu by Apycom