Constelatia Glonass primeste un nou satelit
07-02-2016 23:42
Incheiem o serie de articole despre GNSS pe care site-ul nostru le-a publicat recent, cu o actualizare despre constelatia rusa Glonass. Practic, in doar cateva zile IRNSS, Beidou, GPS si Glonass au avut fiecare cate un satelit nou lansat. La randul sau Galileo-ul european a primit doi noi sateliti pe 17 decembrie 2015.

Se incheie astfel un nou ciclu pentru GNSS, dupa ce o alta perioada prolifica a fost in luna martie 2015, atunci cand mai multi sateliti de acest fel au fost lansati. Dincolo de importanta economica (o piata globala de zeci de miliarde de dolari anual) sistemele GNSS au si o semnificatie politica si strategica pe termen lung, astfel ca toti actorii curenti (SUA, Rusia, EU, China, India si Japonia) incearca sa impulsioneze cat mai mult dezvoltarea lor. Intr-o lume tot mai nesigura si in lumina tensiunilor actuale, aceste sisteme, ce se pot interconecta cu sistemul de rachete balistice ICBM sau cu alte sisteme militare de ultima generatie, pot asigura tocmai mentinerea acestui echilibru fragil si posibilitatea unui dialog diplomatic.

Indiferent de presiunea factorului politic insa, totul se desfasoara dupa o ciclicitate dictata de capacitatea industriei de a produce satelitii respectivi si rachetele lansatoare.
In tabelul de mai jos evolutia lansarilor Glonass in ultimii ani:


Revenind la lansarea curenta, trebuie sa spunem ca ea a avut loc de la baza spatiala din Plesetsk, la ora 00:21 si a folosit o racheta Soyuz 2 1b echipata cu un modul suplimentar de propulsie Fregat M (aproape aceeasi versiune care realizeaza lansarile satelitilor Galileo din Guiana Franceza).
De altfel, pe viitor, o data cu trecerea la versiunea modernizata K a satelitiilor Glonass (sateliti mai mici, cu o durata de viata mai lunga, mai ieftini, mai performanti), din ratiuni pgramatice (o constelatie cu un numar mare de lansari ale caror costuri insumate pot deveni o povara pe termen lung), Rusia vrea sa foloseasca acelasi scenariu pe care il aplica si EU pentru Galileo: trecerea de la lansarea a trei sateliti simultan la bordul puternicelor, dar scumpelor, Proton M, la lansarea a doi sateliti la bordul mai ieftinelor Soyuz 2 1b.
Cosmos 2514, o platforma de 1.4 tone de tip Glonass M, construita de NPO PM, va inlocui pe orbita mai vechiul Cosmos 2419. Precedenta lansare, datand din noiembrie 2014, fusese una de tip Glonass K.

Situatia actuala a sistemului Glonass:

Situatia actuala a sistemelor GNSS:


Credit  Information Analytical Centre, Korolyov, Russia


jQuery Menu by Apycom