Un nou observator astronomic japonez (partea 1)
22-02-2016 15:09
Miercuri 17 februarie Japonia a ridicat pe orbita un nou satelit dedicat astronomiei, ASTRO H sau NeXT (New X-ray Telescope), redenumit ulterior Hitomi.
Lansarea trebuia sa aiba loc cu o saptamana inainte, insa din cauza conditiilor meteo nefavorabile, a fost amanata. Dupa cateva zile vremea buna a revenit in Japonia si Astro H a putut zbura de la  baza spatiala Tanegashima, pe malul oceanului Pacific.

Zborul, care a folosit racheta nipona H2A, in versiunea 202, a fost unul scurt, de numai 14 minute, satelitul separandu-se cu succes de treapta superioara la o altitudine de 575 km.
Ea este construita de MHI (Mitsubishi Heavy Industries) si din noiembrie anul trecut opereaza si lansari comerciale, nu numai guvernamentale.

Astro H, care cantareste 2.7 tone, este un satelit astronomic de tip x-ray. Patru instrumente sunt montate la bord: HXI (Hard X-ray Imager), SXS (Soft X-ray Spectrometer), SXI (Soft X-ray Imager) si SGD (Soft Gamma-ray Detector).
Cu ajutorul lor vor putea fi efectuate observatii astronomice pentru minim 3 ani de acum inainte (cat este durata de viata estimata a satelitului). Trebuie spus ca desi Astro H va fi operat de JAXA (Agentia Spatiala Japoneza), el este de fapt o colaborare internationala.

 


In zborul de pe 17 februarie el a fost insotit si de 3 sateliti nano: ChubuSat-2 si 3, dar si Horyu-4.

Va continua.


Credit JAXA

jQuery Menu by Apycom