A doua lansare europeana a anului 2016
09-03-2016 12:02
A doua lansare europeana a anului a avut loc azi dimineata de la baza spatiala din Kourou, Guiana Franceza. La ceva mai mult de o luna de zile fata de prima (27 ianuarie, cand Intelsat 29e era plasat pe orbita Pamantului), versiunea cea mai puternica a lui Ariane 5, ECA, a avut drept pasager un alt satelit de telecomunicatii, insa de aceasta data, clientul a fost grupul european Eutelsat.

Mai explicit, Eutelsat 65 West A, un satelit de 6.5 tone construit de SSL (Space Systems/Loral) pentru a acoperi serviciile operatorului din Paris in regiunea Americii Latine si Braziliei (DTH TV, internet, transfer rapid de date). Asa cum spune si numele, satelitul va opera la pozitia orbitala 65 de grade longitudine vestica, sperandu-se ca el va intra in serviciu inainte de olimpiada de la Rio.
Acesta este satelitul cu numarul 31 lansat de Arianespace pentru Eutelsat (primul in urma cu 33 de ani, in iunie 1983, Eutelsat 1 F1), adica mai mult de jumatate din flota.

El foloseste platforma SSL-1300 pe care au fost montate 10 transpondere in banda C, 24 de transpondere in banda ku si 24 de transpondere in banda Ka. Panourile solare, furnizeaza un minim de 16 kW (valoare calculata la sfarsitul perioadei proiectate de functionare, de 15 ani), suficient pentru a alimenta tot echipamentul de telecomunicatie.
Zborul VA229 a decurs fara probleme, cu  lansare la ora preconizata, 05:20 GMT , monitorizare obisnuita folosind statiile de sol Ascension, Libreville si Malindi, apoii separarea satelitului dupa 27 de minute si 23 de secunde, intr-o orbita GTO 250 km x 35746 km x 0.5 grade inclinatie.
Un zbor atipic pentru Arianespace, care de obicei foloseste la maxim capacitatea de 9.6 tone a lui Ariane 5 ECA, acomodand 2 sateliti pe zbor si nu doar 1 cum a fost cazul de astazi. De aceasta data insa, satelitul celor de la Eutelsat a cantarit 6.5 tone si a masurat (cu panourile solare pliate) 7.9m x 3.2m x 3.6m, si nu a putut fi gasit in timp util un copasager potrivit (pana in 3 tone, gabarit adecvat etc) care sa umple restul  capsulei protectoare din varful rachetei.
Avantajul celor de la Eutelsat, care, au primit la schimb o injectie intr-o orbita cu incinatie foarte redusa (asa cum aminteam mai devreme doar 0.5 grade) si care ii scuteste de costisitoarele manevre in afara planului orbital. Practic singurul lucru care le mai ramane de facut este circularizarea traiectoriei si mutarea la pozitia finala in jurul Ecuatorului.
Si daca ne referim si la statistica, acesta a fost al 71-lea succes consecutiv Ariane 5 ECA, dintr-un numar de 85 de zboruri realizate incepand cu 1996. Urmatoarea misiune a rachetei va fi pe 7 iunie (EchoStar 19 si BRIsat), insa pana atunci Arianespace va mai avea doua lansari Soyuz – una la sfarsitul lunii aprilie (cel mai nou satelit radar european, Sentinel 1B) si apoi la sfarsitul lui mai (2 sateliti pentru sistemul de navigatie Galileo).

Mai jos, acoperirea regionala a satelitului:
 


 
 
Credit Arianespace/Eutelsat


jQuery Menu by Apycom