O lansare fara noroc (partea 1)
19-03-2016 04:35
13 martie nu a fost cu siguranta o data prea norocoasa pentru rusi. In pofida faptului ca satelitul lor, Resurs P3 a ajuns in orbita corecta (279 km x 452 km x 97.29 grade inclinatie), dupa un zbor de doar 9 minute la bordul rachetei Soyuz.

Si asta pentru ca, imediat dupa separare, au inceput problemele: unul din panourile solare nu s-a desfacut complet si in pozitia intermediara in care a ramas blocat obtureaza o parte din senzorii de navigatie instalati la bord. Printre ei camerele stelare, esentiale pentru stabilizarea triaxiala a satelitului si mai departe pentru orientarea sa corecta catre tintele de la sol, asa cum vom arata mai tarziu. Fara ele, capacitatea de observare a satelitului ar scadea substantial.

Din fericire, Resurs P3 are 4 astfel de senzori montati simetric si orientati la unghiuri diferite pe platforma de baza (doua perechi de cate doi, functionand in configuratie principal-secundar), astfel ca imediat dupa constatarea problemei, inginerii au putut lua si primele masuri - comutarea pe unitatile de rezerva, care nu erau blocate optic.
 


Era esential ca satelitul sa poata folosi acesti senzori pentru ca post lansare erau prevazute doua manevre de anvergura care ar fi trebuit sa circularizeze traiectoria la altitudinea de 477 de km (inaltimea operationala pentru urmatorii 7 ani, asa cum a fost ea prevazuta de proiectanti).
Prima manevra a avut loc deja, astfel ca satelitul este astazi la 396 km x 476 km x 97.3 grade inclinatie. Panoul blocat nu este un impediment major - alimentarea cu energie este probabil suficienta in conditiile de fata cand instrumentele nu sunt pornite la bord, insa inginerii trebuie sa tina cont de el pentru ca schimba toata dinamica satelitului. In plus, este o problema care, dupa executia si celei de a doua manevre, trebuie rezolvata, pentru ca influenteaza, prin schimbarea bugetului electric, evolutia pe termen lung a misiunii.
Va fi interesant de urmarit ce solutie va fi gasita si daca ea va da rezultatele scontate. Astfel de cazuri nu sunt o noutate pentru sateliti, insa incercarea de desfacere a unui panou solar ramas blocat nu este un lucru simplu si succesul depinde de multi factori (de la tipul de mecanism folosit, la agilitatea platformei si mergand pana la experienta echipei de ingineri).


Vom continua cu mai multe informatii in partea a doua a articolului nostru.


Credit Roskosmos

jQuery Menu by Apycom