SpaceX in fata unui an cu multe provocari (partea 4). Dragon CRS 8 se cupleaza la ISS
11-04-2016 22:07
Cargoul spatial Dragon CRS s-a cuplat la ISS duminica 10 aprilie, la ora estimata, 11:00 GMT, incheind cea mai reusita misiune SpaceX de pana acum, in care americanii au reusit in sfarsit sa aterizeze pe mare treapta intai a lui Falcon 9.
 Dupa recuperarea pe uscat din decembrie 2015, acest scenariu era ceea ce mai lipsea din planul pe termen scurt al lui SpaceX.

In plus, CRS 8 readuce in joc compania americana dupa accidentul de anul trecut, cand CRS 7 era pierdut, la scurt timp de la lansare, in urma exploziei neasteptate a rachetei Falcon.
Pana la 12 astfel de misiuni mai sunt asteptate pana in 2024 ca parte a contractului de deservire a ISS, incredintat de NASA lui SpaceX. Reamintim ca dupa retragerea navetei spatiale, SpaceX a reusit sa readuca SUA capabilitatea de a zbura catre ISS, devenind totodata si prima companie privata implicata in astfel de zboruri.

CRS 8, compus din doua containere (unul presurizat si altul nepresurizat) si care are o incarcatura totala de 3.1 tone, a transportat pe orbita 250 de experimente stiintifice ce vor fi efectuate de membrii expeditiilor 47 si 48 de pe ISS. Separat, BEAM (Bigelow Expandable Activity Module), un modul gonflabil care va fi atasat ISS si care deschide astfel calea utilizarii constructiilor expandabile, atat de utile pentru zborurile interplanetare cu echipaj uman.


In acest moment la ISS sunt cuplate 6 cargouri spatiale, 4 rusesti (Soyuz si Progress) si 2 americane (Cygnus si Dragon). Este deci o perioada foarte aglomerata pentru astronautii statiei.
Vom continua.

Credit SpaceX

jQuery Menu by Apycom