Dupa 5 ani, Rusia reuseste in sfarsit lansarea unui satelit din seria GEO IK2
07-06-2016 12:01
In februarie 2011 Rusia inaugura cea mai noua serie de sateliti pentru observatii geodezice, cu aplicatii deopotriva militare cat si civile: GEO-IK2. Primul satelit al acestei serii, Kosmos 2470, era lansat la bordul rachetei Rockot KM, insa din pacate, in urma unei activari prea scurte a modulului auxiliar de propulsie Breeze-KM, el ramanea captiv intr-o orbita mult mai joasa decat cea planificata initial. Fara posibilitatea de recuperare, pentru ca satelitul avea o capacitate limitata de manevrare, nefiind construit pentru manevre orbitale de anvergura.

Mai mult, desi platforma era perfect functionala, dat fiind caracterul masuratorilor, o orbita mai joasa era incompatibila cu instrumentele de la bord. In final el a fost folosit doar pentru teste pe orbita, in pregatirea unor viitoare misiuni de acelasi fel. In iulie 2013, Kosmos 2470 isi incheia misiunea, reintrand in atmosfera Pamantului.

O dauna totala din punct de vedere financiar pentru industria spatiala rusa si o pierdere importanta pentru ministerul rus al apararii, care a putut fi compensata abia dupa cinci ani. Mai exact pe 4 iunie 2016, cand la ora 14:00 aceeasi racheta Rockot KM pleca de la cosmodromul din Plesetsk din nordul Rusiei.
De aceasta data zborul (cu numarul 26) al lui Rockot a fost unul reusit, satelitul GEO IK2-2 fiind plasat cu succes intr-o orbita circulara cu altitudinea de 945 km si inclinatia de 99.3 grade.



GEO IK2-2, redenumit dupa nomenclatorul rus Kosmos 2517, este construit de ISS Reshetnev, cantareste in jur de o tona si are o componenta strategica pentru sistemul de rachete ICBM al Rusiei, urmand sa furnizeze date importante despre variatiile campului gravitational al Pamantului, schimbarile platourilor continentale etc.


Articolul din 2011:
Rusia la o noua lansare esuata
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20110202094819


Credit


jQuery Menu by Apycom