Programul chinez de zbor cu echipaj uman a cunoscut saptamana trecuta o noua etapa, dupa ce pe 15 septembrie, o racheta CZ 2F a fost lansata de la baza spatiala Jiuquan.
La bord cel de al doilea laborator spatial chinez, Tiangong 2, o versiune imbunatatita a primului laborator care fusese lansat in septembrie 2011 de acelasi tip de racheta.
Acesta operase pana in aprilie anul acesta si fusese vizitat de 6 astronauti, in 3 misiuni (prima automata, celelalte doua cu cate 3 membrii la bord): in octombrie 2011 (Shenzhou 8), in iunie 2012 (Shenzhou 9) si in iunie 2013 (Shenzhou 10). Aceasta din urma detine si recordul pentru cea mai lunga misiune in spatiu a unui echipaj chinez (15 zile).
Tiangong 1, care isi depasise cu peste doi ani durata de viata programata, si care cel mai probabil suferise anumite defectiuni tehnice care il facea periculos pentru echipaje, a fost scos din uz de inginerii chinezi si se asteapta sa reintre in atmosfera anul acesta sau anul viitor (deocamdata altitudinea orbitei lui este peste 370 km).
Laboratorul de 8.5 tone a fost plasat intr-o orbita intermediara 198 km x 332 km x 42.8 grade inclinatie, insa in perioada urmatoare traiectoria va fi circularizata la altitudinea de aproximativ 400 km.
Daca totul decurge bine, China va lansa in octombrie misiunea Shenzhou 11 cu doi astronauti la bord care ar trebui sa se cupleze la statie si sa petreaca o luna pe Tiangong 2, adica o dublare a recordului de care aminteam mai devreme.
In zborul de pe 15 septembrie Tiangong 2 a fost acompaniat de un mini satelit de 40 kg, BanXing 2, care va trebui sa testeze un nou sistem de propulsie dar si un nou instrument optic construit in jurul unui senzor cu rezolutia de 25 mega pixeli.
Credit CNSA