Google isi incepe aventura spatiala (partea 1)
25-09-2016 08:50
O lansare interesanta a avut loc pe 16 septembrie: racheta europeana Vega a lansat din Kourou, Guiana Franceza, 5 sateliti: PeruSAT 1, primul satelit de clasa mare al Agentiei Spatiale Peruane (CONIDA), dar si 4 sateliti ai companiei TerraBella, SkySat 4,5,6 si 7.

PeruSAT 1 este un satelit de tip Earth Observation, care va livra dintr-o orbita SSO cu altitudinea de 695 km si inclinatia de 98.2 grade, imagini cu rezolutie mergand pana la 70 cm. Platforma, construita de Airbus, cantareste 430 kg la lansare si a costat peste 200 de milioane de euro, cost care include si transferul de tehnologie necesar operarii satelitului. PerúSAT-1 foloseste standardul AstroBus-S, este o platforma stabilizata triaxial, de forma paralelipipedica, cu dimensiunile 1.0 m x 1.0 m x 1.7 m. Durata minima de operare garantata de producator este de 10 ani.



SkySat 4,5,6 si 7 sunt cele mai noi platforme dezvoltate de laboratorul TerraBella pe care Google l-a achizitionat in urma cu ceva timp sperand sa ii faciliteze intrarea in domeniul spatial. Cu suport tehnic din partea companiei SSL (Space Systems Loral), unul dintre cei mai importanti producatori de sateliti de pe continenul nord american. Cei patru sateliti SkySat, fiecare cu greutatea de 110 kg si cu dimensiunile de 60 cm x 60 cm x 95 cm, vor fi plasati inntr-o orbita SSO cu altitudinea de 500 km si inclinatia de 97.4 grade. Ei vor produce imagini de mare rezolutie (sub 1m). O reusita care marcheaza un pas important pentru planurile gigantului american in urmatorii ani si o reintrare in competitia spatiala pentru mega-constelatiile viitorului, acolo unde Google se confrunta, pe langa actorii clasici din piata telecom si cu noii veniti OneWeb, O3b Networks, Facebook sau SpaceX.



Misiunea de vineri a purtat indicativul VV07 si s-a intins pe durata a 102 minute, cu fereastra de lansare care s-a deschis la 01:43 GMT. Separarea celor 4 sateliti SkySat a avut loc dupa 40 de minute, iar a lui PeruSat 1 dupa 43 de minute. Restul timpului a fost folosit pentru doua manevre orbitale, care au scos modulul superior de propulsie al rachetei (AVUM) de pe traiectoria LEO, evitand ramanerea lui in orbita SSO (care este una foarte aglomerata) si fortand reintrarea in atmosfera.



Un video din timpul integrarii celor 5 sateliti in racheta Vega
https://www.youtube.com/watch?v=GCozOdHoIo8


Credit Arianespace/CONIDA/TerraBella


jQuery Menu by Apycom