Ofeq 11 a fost stabilizat si a inceput sa produca primele imagini
02-10-2016 05:15

Discutam intr-un articol publicat in urma cu doua saptamani despre lansarea si apoi despre problemele tehnice aparute la cel mai nou satelit de spionaj israelian, Ofeq 11.


Reamintim ca Ofeq 11, un satelit dupa toate informatiile de tip optic (Israelul are in operare atat sateliti optici cat si radar), fusese lansat fara probleme pe 13 septembrie de la baza militara Palmachim in apropiere de Tel Aviv la bordul rachetei Shavit 2, insa nu a putut fi folosit in primele zile.
Inginerii au lucrat in toata aceasta perioada pentru identificarea exacta a cauzelor si pentru gasirea unei solutii - cu succes se pare, pentru ca pe 22 septembrie, Ministerul Apararii emitea un comunicat de presa in care anunta ca la ora 17:10 satelitul a trimis catre statiile de sol primele imagini. Unele de foarte buna calitate, asa cum de altfel era asteptat de la aparatura instalata la bord. Nu trebuie insa sa ne asteptam sa le vedem in presa pentru ca ele sunt clasificate.
In continuare nu este clar ce fel de probleme a avut satelitul si probabil, avand in vedere caracterul secret al misiunii, nu vom afla niciodata oficial (cateva posibile cauze le-am amintit in articolul nostru anterior). Ceea ce este insa important este ca satelitul este in acest moment functional si ca el se poate achita de sarcinile pentru care a fost proiectat: scanarea continua intre 40 de grade latitudine nord si 40 de grade latitudine sud, o zona extrem de fierbinte din punct de vedere politic.


Ofeq 11, un satelit exotic
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20160920131349


Credit Israel Aerospace Industries/Israel Ministry of Defense

jQuery Menu by Apycom