China lanseaza cea mai puternica racheta a sa de pana acum, deschizand drumul pentru noi aplicatii spatiale in anii urmatori
05-11-2016 01:25

Ieri 3 noiembrie, China a lansat de la noua sa baza spatiala Wenchang Space Launch Center din provincia Hainan, un nou tip de racheta ce ar trebui sa deserveasca flota chineza in anii care vor veni.

Noul centru spatial, al patrulea al Chinei dupa Jiuquan, Taiyuan si Xichang, a fost construit efectiv in doar 7 ani, intre 2007 si 2014. Destul de tarziu daca este sa luam in considerare ca propunerea amplasarii unui astfel de centru in zona Hainai a venit cu multi ani in urma; insa din ratiuni de securitate (amplasarea sa direct pe coasta) a fost considerata de Beijing o vulnerabilitate si abia acum, cand capacitatea militara a tarii a crescut semnificativ si cand China si-a asumat rolul de actor global, peoiectul a fost readus in discutie.


Prin amplasarea sa in punctul cel mai sudic, la 19 grade latitudine nordica, Wenchang  se dovedeste cel mai potrivit pentru lansari in orbite cu inclinatie joasa, cum sunt spre exemplu cele GEO. Nu de neglijat faptul ca aflandu-se pe o insula in Marea Chinei, noul centru va inlatura in buna masura riscul unor accidente, o chestiune, care chiara daca pare secundara, este de salutat pentru o tara precum China, unde astfel de accidente s-au petrecut frecvent in trecut.
 


Incheind aceasta paranteza trebuie sa spunem c adesi centrul a fost gata in 2014, prima lansare de aici a avut loc in iunie 2016, ea aducand pe una dintre cele doua rampe de lansare disponibile, racheta CZ 7.
In zborul de ieri am avut parte la fel ca si in iunie de un nou debut. Noua racheta se numeste CZ 5 si este cea mai puternica racheta lansata de China pana in prezent.
Este o perioada prolifica pentru industria spatiala a tarii care, in decursul a ceva mai mult de un an, a reusit sa improspateze flota de lansatoare chineze cu noi clase de rachete (reamintim aici ca alte rachete, de tip CZ 6 si respectiv CZ 11, au intrat in operare in septembrie 2015).

Cum a decurs primul zbor al rachetei CZ 5?
A fost un zbor de cateva ore (mai precis 22438 secunde, cu o lansare la 12:43 GMT si separarea satelitului de la bord la 18:57, direct intr-o orbita GEO) care aparent a decurs fara probleme. Shijian 17 este o platforma experimentala de 4 tone, construita de CAST pe standardul DHS-4S, ce va trebui printre altele sa testeze un nou sistem de propulsie care, cel mai probabil, va fi folosit de China pentru satelitii sai geostationari. Noi tehnologii au fost dezvoltate si vor fi evaluate in conditiile din spatiu: panouri solare si baterii de ultima generatie, sisteme de observare optica sau tehnici de tip GNSS.
Cum se compara CZ cu restul jucatorilor de pe piata globala?
 


CZ 5, sau cel putin versiunea folosita ieri, pentru ca alte variante vor aparea in viitor, este o racheta in patru trepte: prima treapta este compusa din 4 ‘boostere’ de tip K-3-1, fiecare din ele compus din 2 motoare YF-100; treapta a doua inseamna 2 motoare YF-77, iar treapta a treia 2 motoare YF-75D; in sfarsit treapta numarul patru, auxiliara, de tip YZ-2 inseamna 2 motoare YF-50D.
CZ 5, care cantareste 879 de tone, are o lungime de 57 m si un diametru mediu de 5 m, in timp ce boosterele au un diametru de 3.3 m.
 

Pe hartie, cu pana la 23 de tone transferabile in LEO, 15 tone in SSO, 13 tone in GTO si 4.5 tone direct in GEO, CZ 5 depaseste Ariane 5 sau Proton, adica cele mai puternice rachete ale Europei si Rusiei, si aproape egaleaza Delta 4 Heavy, cel mai puternic lansator american. Vorbim insa de rachete de generatie mai veche, care in scurt timp vor fi inlocuite cu rachete mult mai moderne si mult mai capabile: Ariane 6, Angara sau SLS. Pentru a le face fata China trebuie sa aduca si ea o racheta de acelasi calibru – ea este deja pe masa de proiectare, se numeste CZ 9, insa nu este clar cand va intra in productia de masa.
Cateva concluzii de final.
CZ 5 deschide drumul unor proiecte spatiale de anvergura pentru China, pe care de altfel, autoritatile de la Beijing nu le-au ascuns in ultimii ani: o statie spatiala proprie, misiuni interplanetare, trimiterea unui echipaj uman pe Luna etc. Era nevoie de un lansator puternic pentru a le pune in practica, iar acesta este iata, astazi la dispozitia CNSA.

Credit CNSA




jQuery Menu by Apycom