Al zecelea astronaut francez
20-11-2016 08:46
Joi 17 septembrie un nou echipaj a pornit din Baikonur catre Statia Spatiala Internationala, ISS. Este vorba despre echipajul misiunii 50/51, compus din Oleg Novitskiy (Roskosmos), Peggy Whitson (NASA) si Thomas Pesquet (ESA).
Lansarea capsulei Soyuz MS-03, in care erau imbarcati cei trei, a avut loc la 20:20 GMT si a folosit o racheta Soyuz-Fregat. Dupa un zbor de 2 zile, sambata 19 noiembrie, capsula Soyuz a ajuns din urma ISS si a andocat la ora 21:58 GMT.

Noul echipaj se alatura lui Sergey Ryzhikov, Andrey Borisenko si Shane Kimbrough ce ajunsesera pe statie in urma cu o luna. Cu 6 oameni la bord agenda de activitati, care se anunta aglomerata in urmatoarea perioada (andocari si descarcari de cargouri, experimente stiintifice, montarea si repararea de echipamente pe statie etc), va putea fi respectata.




Thomas Pesquet, astronautul imbarcat de ESA pentru misiunea Proxima, este un francez in varsta de 38 de ani, nascut in Rouen. El detine o diploma de inginer de la celebra Ecole nationale superieure de l'aeronautique et de l'espace din Toulouse. A lucrat ca inginer inainte de a deveni pilot de linie pentru Air France. In 2009 a fost selectat pentru European Astronauts Corps.
Misiunea sa de 6 luni pe ISS, Proxima (dupa Proxima Centauri), pastreaza traditia franceza de a denumi misiunile astronautilor sai dupa constelatii sau stele.
Pesquet devine al zecelea astronaut al tarii si primul care viziteaza ISS in forma sa actuala. In 2008, un alt astronaut francez, Leopold Eyharts, a ajutat in cadrul expeditiei 16, la instalarea modulului european Columbus.
Franta a mai avut in trecut 9 astronauti: Jean-Jacques Favier, Patrick Baudry, Philippe Perrin, Jean-Pierre Haignere, Jean-Loup Chretien, Michel Tognini, Jean-Francois Clervoy si Claudie Haignere.
Din aceasta lista, primul francez care a zburat in spatiu a fost Jean-Loup Chretien, cu ajutorul cooperarii cu URSS, folosita mai tarziu si de Romania pentru misiunea lui Dumitru Prunariu.


Soyuz MS-02 ajunge la ISS
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20161024111039


Credit ESA


jQuery Menu by Apycom