ExoMars. Europa din nou spre Marte (partea 7). TGO continua de pe orbita misiunea ExoMars
04-12-2016 02:01
Suntem la mai mult de o luna de la inceperea efectiva a misiunii ExoMars, aproape un succes daca este sa parafrazam managementul Agentiei Spatial Europene: ne amintim ca pe 19 octombrie, misiunea ruso-europeana ajungea la planeta rosie, sonda mama reusind sa intre intr-o orbita stabila, dar robotul Schiaparelli distrugandu-se la impactul cu solul.

In tot acest timp, am avut parte de o investigatie tehnica a ESA asupra cauzelor care au dus la prabusirea lui Schiaparelli (investigatie in desfasurare si acum) si de aparitia primelor rezultate ale ei care indica o combinatie de efecte mergand de la senzori, la software-ul de bord si mai departe la parasuta si la modelarea aerodinamica desfasurata in timpul testelor de calificare pentru zbor.


Au aparut deja acuze si schimburi taioase de replici desfasurate la vedere, prin intermediul presei, lucru neobisnuit la acest nivel. In centrul atentiei compania ARCA Space Corporation din Las Cruces, New Mexico (succesoarea americana a mai vechii companii din Ramnicu Valcea, Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica care in urma cu cativa ani obtinuse un contract de la ESA in programul ExoMars).
Am tinut doar sa le mentionam, urmand sa revenim asupra acestui subiect mai tarziu, pentru ca pe moment ne vom indrepta atentia asupra partii de succes din ExoMars: satelitul TGO.


TGO zboara astazi in jurul lui Marte intr-o orbita eliptica cu excentricitate mare. Perioada orbitala de 4.2 zile muta satelitul de la 230-310 km in punctul inferior al traiectoriei, la aproximativ 98000 km altitudine in punctul superior. Anul viitor, dupa o serie de manevre orbitale, traiectoria va fi circularizata la o inaltime de aproximativ 400 km deasupra solului martian.
 


In perioada 20-28 noiembrie a avut loc calibrarea celor patru instrumente stiintifice (Atmospheric Chemistry Suite, Nadir and Occultation for Mars Discovery, Fine Resolution Epithermal Neutron Detector si Colour and Stereo Surface Imaging System), o etapa importanta inainte de intrarea lor in operare.
 

Primele masuratori ale atmosferei martiene realizate pe 22 noiembrie de instrumentul NOMAD

 

Primele masuratori ale atmosferei martiene realizate pe 22 noiembrie de instrumentul ACS

 

Primele masuratori ale fluxului de neutroni realizate pe 29 noiembrie de instrumentul FREND


 

Primele imagini ale planetei Marte cu ajutorul camerei CaSSIS pe 22 noiembrie


Vom continua.


Credit ESA

jQuery Menu by Apycom