Turcia lanseaza un nou satelit de spionaj
06-12-2016 13:17
Al optulea zbor al rachetei europene Vega a avut loc la ora 13:51 UTC de la baza spatiala Kourou din Guiana Franceza. Pasager, un satelit de spionaj de tip optic, apartinand Fortelor Aeriene Turce: Gokturk 1, care dupa 57 de minute a fost plasat intr-o orbita SSO cu altitudinea de 700 km si inclinatia de 98.11 grade.

In pofida numelui, el nu este primul de acest fel detinut de Turcia. In august 2011 era lansat primul satelit de tip Earth Observations al tarii, RASAT in greutate de 96 de kg, de o racheta ruseasca Dnepr.
Un an mai tarziu, in decembrie 2012 era lansat Gokturk 2. Insa daca acesta din urma fusese un proiect national (proiectat si construit de industria spatiala turca, lansat de o racheta chineza CZ 2D), de aceasta data contractul a fost incredintat unui consortiu de firme condus de compania franceza Thales Alenia Space si din care mai fac parte TAI A.S., Aselsan A.S., Tubitak Bilgem, Roketsan A.S. si TR Tecnoloji.
Contractul de 300 de milioane de dolari fusese semnat in 2009 in numele Turciei de SSM (Undersecretariat for Defence Industries of Turkey in Ankara).



Ce a rezultat este un satelit de clasa mijlocie (masa la lansare aproximativ 1 tona, dimensiuni 4.2 m x 2.5 m x 1.6 m), construit pe platforma Proteus si dotat cu aparatura de ultima generatie, care ii inlesnesc observatii cu rezolutii de ordinul zecilor de centimetri, mult peste performantele lui Gokturk 2. Datele sunt descarcate la sol cu ajutorul unui sistem de comunicatie in banda X.
Perioada de revizitare la sol este de 72 de ore, iar durata de viata se anunta de minim 7 ani.
Noul satelit ar trebui sa fie folosit pentru monitorizarea din spatiu a punctelor fierbinti, daca putem spune asa: frontierele cu Siria si Irak, fluxul de emigranti proveniti din aceasta regiune, dar si zonele kurde. Insa tocmai datorita rezolutiei foarte bune si a orbitei au aparut si problemele: Israelul s-a opus inca de la inceput acestui proiect, argumentand ca datele ar putea ajunge si in posesia altor tari arabe.
Gokturk 1 a fost intarziat mai bine de un an, primind in final licenta de export in aprilie 2015.



Transferul de tehnologie a fost dealtfel si unul din motivele incredintarii acestui contract lui TAS. Desi proiectat si construit in Cannes, satelitul a fost testat la noul centru tehnologic construit de TAS in Ankara, dupa o investitie de aproximativ 250 de milioane de euro : un spatiu de 2500 de metri patrati, cu camere speciale de integrare a satelitiilor, o camera de test sub vacuum etc.
Deasemenea, compania italiana Telespazio, actionar in TAS, a construit segmentul de sol si va oferi suport pentru operarea satelitului. Trebuie sa punctam aici ca rolul lui Telespazio a fost esential in acest proiect: in conditiile tensiunilor politice dintre Franta si Turcia, grupul italian Telespazio a fost elementul de legatura dintre cele doua parti.
Nu este insa singurul angajament de acest fel. TAS si Telespazio deruleaza afaceri de acest fel, incercand sa se extinda prin transfer de tehnologie in toata Europa Estica, inclusiv in fostul spatiu sovietic.
La fel cum fac de fapt si competitorii de la Airbus.


Gokturk 1 va fi urmat in scurt timp de o platforma geamana, apoi undeva in 2020, de Gokturk 3, un satelit de tip radar.


 
Ce a insemnat insa aceasta lansare pentru Arianespace? Gokturk 1 este al saselea satelit lansat de Arianespace pentru Turcia, dupa seria de 5 sateliti de telecomunicatie Turksat, plasati pe orbita intre 1994 si 2008.
SSM devine al 55-lea operator care alege Arianespace pentru lansarea primului sau satelit, iar acest lucru spune multe despre fiabilitatea rachetelor zburate din Kourou si despre increderea de care se bucura astazi pe piata operatorul european.


Credit Arianespace

jQuery Menu by Apycom