WGS 8, un nou releu spatial de comunicatie
14-12-2016 14:41
Racheta Delta 4 a celor de la ULA (United Launch Alliance) a ridicat pe orbita miercuri 7 decembrie cel mai nou satelit de comunicatie al armatei americane. WGS 8, cel mai performant satelit de comunicatii militare, face parte din programul Wideband Global Satcom impartit intre fortele aeriene si cele terestre din SUA.

Vorbim de o platforma Boeing BSS 702HP, de 5.9 tone, ce va opera pentru aproximativ 14 ani dintr-o orbita GEO, preluand comunicatiile de la sol si din aer, dar si de la sateliti aflati pe o orbita mai joasa.
Folosind tehnica Wideband Digital Channelizer, WGS 8 reuseste aproape sa dubleze capacitatea de comunicatie fata de predecesorii sai, pana la 11 Gbps. El comunica simultan in banda X (8 spoturi regionale si 1 spot global) si Ka (10 spoturi regionale) si ca orice satelit militar de ultima generatie este capabil sa evite bruiajul sau sa realizeze ad-hoc legaturi ultrarapide cu sisteme din teatrele de razboi (spre exemplu link-uri directe cu drone).
Satelitul foloseste atat propulsie clasica (R-4D-15 HiPAT), cat si electrica (4 motoare XIPS-25). Din acest motiv sistemul electric are o importanta majora, stiut fiind ca propulsia ionica necesita un consum ridicat de energie: WGS 8, care a costat ceva mai mult de 400 de milioane de euro, a fost echipat cu doua panouri solare de dimensiuni mari (cu o anvergura de 41 de m) si cu celule solare ultra-eficiente, in tripla jonctiune Ga-As, ce furnizeaza minim 11 kW.

Lansarea, deservita de versiunea M+ a rachetei Delta 4, a avut loc de la Cape Canaveral la 23:53 UTC (18:53 pe coasta de est a SUA). A fost nevoie de un zbor de 42 de minute pentru a inscrie satelitul intr-o orbita GTO.
 
Credit US Air Force/Boeing

jQuery Menu by Apycom