Doua lansari chineze deschid anul spatial 2017
13-01-2017 00:15
Debut in forta al agentiei spatiale chineze CNSA in noul an, lasandu-ne sa ghicim agenda ambitioasa pe care Beijingul si-a fixat-o in 2017, dupa un 2016 foarte bun atunci cand si-a depasit vechiul record de lansari, reusind sa egaleze numarul de zboruri americane (22).
Si nu discutam numai de numere ci si de o activitate sustinuta pe toate planurile: practic, in doar 2 saptamani, toate cele trei baze spatiale chineze (Taiyuan, Xichang si Jiuquan) au gazduit cate o lansare.

Sa aruncam insa o privire mai atenta asupra acestor doua zboruri de la inceput de 2017.
Primul, pe 5 ianuarie, a adus in prim plan racheta CZ 3B/G2, pasager fiind un satelit geostationar de telecomunicatie, cel mai probabil pentru aplicatii de natura militara. Numele sau este TJS 2 (Tongxin Jishu Shiyan) si ii urmeaza unei platforme similare, TJS 1, ce fusese plasata pe orbita Pamantului, la 154.5 grade est, in septembrie 2015.

Al doilea zbor a adus in flota chineza o noua racheta: Kuaizhou-1A, un lansator de clasa mica, cu trei trepte pe baza de combustibil solid plus o treapta auxiliara pe baza de combustibil lichid, restartabila si capabila de corectii orbitale in functie de scenariul de zbor dorit. Derivat din versiunea de baza Kuaizhou-1, ce avusese doua zboruri de test in septembrie 2013 si respectiv noiembrie 2014, fata de care vine cu o capsula protectoare pentru incarcatura cu volum mai mare, noul lansator se doreste o alternativa simpla din punct de vedere tehnic, usor si rapid de integrat, dar mai ales ieftina, pentru a putea inlocui lansa, cu perioade de asteptare scurte, sateliti de sub 0.5 tone greutate, care opereaza in orbite LEO.
Dincolo de aplicatiile sale comerciale (intr-o piata a satelitiilor mici in continua expansiune, careia Kuaizhou-1A formal i se adreseaza), racheta are si o importanta militara deloc de neglijat prin capabilitatea de raspuns rapid (spre exemplu pentru inlocuirea, in caz de conflict, a unor platforme afectate de un atac inamic).
Zborul de pe 9 ianuarie a fost unul intr-o orbita SSO cu altitudinea de 540 km si a transportat pe orbita trei sateliti: doi Cubesat 2U experimentali XY S1 (Xingyun Shiyan 1) si respectiv Kaidun 1, dar si un satelit mai mare (aproximativ 100 kg) de tip remote sensing, parte a constelatiei comerciale EO Lingqiao 1, pe care compania chineza de stat Chang Guang Satellite Technology Co. Ltd. O dezvolta.  Al treilea de acest fel (dupa alte doua platforme similare lansate in octombrie 2015), in pofida dimensiunilor reduse, el este capabil de imagini de mare rezolutie (1.3 m la nivelul solului).

Credit CNSA

jQuery Menu by Apycom