La prima sa lansare din 2017, Arianespace aduce racheta Soyuz in domeniul satelitilor geostationari
30-01-2017 13:22
In urma cu 2 zile, pe 28 ianuarie, Arianespace deschidea anul 2017, unul in care compania va trebui sa realizeze un numar record de zboruri, pe toate segmentele sale, in clasa mica, mijlocie si mare, pentru a face fata concurentei tot mai acerbe din piata; si bineinteles toate aceste zboruri la calitatea, sau mai bine zis fiabilitatea cu care si-a obisnuit clientii. In aceasta cheie trebuie vazuta si aceasta lansare, asa cum vom explica mai departe.

Zborul de sambata executat cu Soyuz, a purtat indicativul VS16 si a fost cel cu numarul 16 pentru Soyuz 2-1b, versiunea instalata in Guiana Franceza si operata impreuna cu Arianespace.
Varianta folosita de aceasta data a fost STB, cu un modul auxiliar de propulsie Fregat MT. Nimic neobisnuit pana aici, doar ca scenariul a fost unul neobisnuit: Soyuz a lansat primul sau satelit geostationar folosind baza spatiala din Kourou.

Am avut parte de un zbor de 32 de minute care a lasat pasagerul intr-o orbita GTO 250 km x 35736 x 5.44 grade inclinatie, cateva minute mai tarziu Arianespace declarand succesul. De acolo insa, satelitul, care si-a desfacut corect panourile solare si care a inceput sa comunice cu statiile de sol, va trebui sa treaca printr-o serie de manevre care sa il aduca in pozitia geostationara.

Lansarea din apropierea Ecuatorului, fata de zborurile clasice din Baikonur si Plesetsk, face posibile astfel de scenarii, altfel limitate de capacitatea relativ redusa a rachetei (in jur de 2 tone pentru GTO). Acum spre exemplu a putut fi lansat un satelit de 3.2 tone.

Hispasat 36W-1, operat de concernul spaniol Hispasat a fost construit de firma germana OHB (aceeasi care furnizeaza si satelitii europeni de navigatie Galileo) pe o platforma noua, dezvoltata in contract cu Agentia Spatiala Europeana, ESA. Platforma se numeste SmallGEO si va fi folosita pe viitor ca baza si pentru alti sateliti. Foarte interesant de urmarit fiabilitatea si performantele acestei platforme, care se anunta un competitor serios pentru Airbus si Thales Alenia Space.

Hispasat 36W-1 va fi operat de la 36 de grade vest deasupra Ecuatorului, pentru minim 15 ani. El vine echipat cu 20 de transpondere in banda Ku si 3 in banda Ka si va acoperi Europa, Insulele Canare si America de Sud.
Satelitul, cu dimensiunile de 7.5 m. x 20.8 m. x 4.95 m este unul modern: cu senzori solari, camere stelare, roti de reactie, giroscoape si propulsie mixta, atat chimica (monopropelant pentru motoarele de orientare si bipropelant pentru motorul orbital) cat si electrica (pentru mentinerea pozitiei/corectarea driftului orbital).

Credit Arianespace/OHB/Hispasat

jQuery Menu by Apycom