Racheta indiana PSLV la al doilea sau record mondial: de aceasta data cu 104 sateliti la bord
15-02-2017 15:09
Agentia spatiala indiana ISRO a lansat in aceasta dimineata de la baza spatiala Satish Dhawan Space Center misiunea cu numarul 39 pentru lansatorul sau de clasa mica PSLV.
Polar Satellite Launch Vehicle este o piesa vitala pentru programul spatial indian si a dus greul in ultimii ani, lansand pe langa misiunile stiintifice clasice si misiunile interplanetare Chandrayaan si Mangalyaan, satelitii de navigatie IRNSS, sateliti geostationari de telecomunicatie etc.

Zborul, cu indicativul C37, a folosit varianta cea mai puternica a lui PSLV, XL, si s-a intins pe durata a 28 de minute si 42 de secunde (decolare la 03:58 GMT). Masa totala a fost de 1378 kg, insa nu aceasta este partea remarcabila a misiunii ci incarcatura: 104 sateliti au fost transportati in acelasi timp pe orbita.
Jumatate din masa totala a fost satelitul principal Cartosat 2 (714 kg), iar ceilalti 103 de sateliti, de tip nanosatelit cumuleaza 664 kg.
Dintre acestia doi sunt indigeni, INS 1A si INS 1B, cantaresc fiecare 9 kg si sunt destinati observatiilor optice, masuratorilor atmosferice si spatiului cosmic.



Ceilalti 101 sunt de origine straina, zborul lor fiind contractat via Antrix Corporation Limited, divizia comerciala a lui Indian Space Research Organization. In paranteza trebuie spus ca PSLV a intrat din 1999 pe piata comerciala la un pret mai mult decat acceptabil (in jur de 15 milioane de euro pe lansare).

Toti cei 101 sunt construiti pe platforma Cubesat si au fost montati inaintea zborului in tuburile olandezilor de la Innovative Solutions in Space.
88 dintre ei apartin companiei Planet Lab care si-a completat astfel constelatia Dove, 8 apartin formatiei de sateliti Lemur ai lui Spire Global, iar restul de 5 au fost construiti in Israel (BGUSat), in Kazakstan (Al-Farabi 1), in Olanda (Peass), in Elvetia (Dido-2) si in Emiratele Arabe Unite (Nayif 1).
 
Racheta indiana PSLV a detinut pentru 5 ani recordul mondial in privinta numarului de sateliti lansati intr-un singur zbor (10 sateliti transportati pe orbita in aprilie 2008). Ulterior ea a fost depasita de Minotaur (29 de sateliti lansati simultan in 2013), Antares (34 de sateliti lansati simultan tot in 2013) si de Dnepr (37 de sateliti lansati in 2014).

Trebuie spus insa ca inca de la intrarea sa in flota ISRO, PSLV a fost in permanenta imbunatatita, pentru a ajunge ceea ce este astazi: lansatorul versatil aflat la dispozitia inginerilor indieni.
In misiunea C19 masa totala transportata pe orbita (satelitul RISAT-1) ajungea la 1.9 tone. Anul trecut in zborul C34 PSLV reusea un nou record personal cu 20 de sateliti simultan, iar in zborul C35 se exersa pentru prima data restartarea treptei a patra si plasarea incarcaturii in orbite diferite.

Pe final de articol sa spunem si cateva lucruri despre ingrijorarile pe care acest zbor le-au starnit in domeniul spatial. Popularizarea spatiului este un lucru inevitabil si bun pentru evolutia tehnologiei, insa pe termen lung aduce si probleme si responsabilitati.
Satelitii de astazi au fost plasati intr-o orbita SSO cu altitudine ceva mai sus de 500 km si inclinatie de 97.4 grade. Planet Labs nu a ascuns niciodata filozofia dupa care se ghideaza: 'developed in space' adica mare parte din software este dezvoltat prin testare direct pe orbita. Daca adaugam si rata de defectare in clasa Cubesat - peste 50% din platformele lansate nu supravietuiesc primelor 3 luni, avem un tablou destul de sumbru: 103 de obiecte potential periculoase au incarcat orbita Pamantului intr-o singura zi.

Nu in ultimul rand, orbita SSO este una dintre cele mai aglomerate, unde se regasesc majoritatea satelitilor de observatie a Pamantului. Fara posibilitate de manevrare, noii sateliti astazi aflati in bloc compact, in scurta vreme se vor distribui pe orbita si vor crea probleme inginerilor care se ocupa cu predictiile orbitale si cu conjunctiile. Manevrele orbitale de evitare vor deveni o practica uzuala, vor ingreuna desfasurarea operatiunilor satelitilor mari si le vor scurta in mod semnificativ viata.


Credit ISRO

jQuery Menu by Apycom