Al saselea radar al sistemului japonez IGS, plasat pe orbita
17-03-2017 15:19
Astazi dimineata Japonia a mai realizat o lansare de la baza spatiala Tanegashima din sudul tarii. Este a treia lansare de la inceputul anului, o activitate neobisnuit de intensa pentru programul spatial nipon, care plaseaza in acest moment Japonia pe locul doi impreuna cu China, dupa SUA (5 lansari bifate in 2017) insa inaintea Rusiei (doar doua lansari in 2017).

A fost un zbor de seara (21:20 ora locala, 01:20 UTC), care a venit dupa o prima amanare din cauza conditiilor meteo nefavorabile. Racheta H2A, in versiunea sa 202, a bifat lanzarea cu numarul 20 (per total familia H2A a ajuns la 33 de lansari), reusind sa plaseze, dupa doar 20 de minute, satelitul IGS Radar 5, intr-o orbita polara cu altitudinea de 500 km si inclinatia orbitala de 97.4 grade.
Asa cum spune si numele, noul satelit face parte din programul Information Gathering Satellites pe care Japonia l-a initiat in 1998, la scurt timp dupa ce o racheta de test nord-coreeana s-a prabusit pe teritoriul sau.
De atunci sistemul a fost perfectionat aducand pe langa aceasta componenta radar si una optica. Cu ajutorul sau, Cabinet Satellite Intelligence Center aflat sub directa jurisdictie a guvernului de la Tokio, reuseste sa monitorizeze constant si in aceeasi masura sa furnizeze aliatilor informatii valoroase despre activitatile militare ale Coreei de Nord si Chinei.
Activitati care de altfel s-au intensificat in ultima perioada, ridicand tensiunile din regiune la un nivel nemaintalnit pana acum. Totul culminand saptamana aceasta cu declaratiile transante ale secretarului de stat american Rex Tillerson despre posibilitatea unui conflict militar in peninsula coreeana.
Insa despre toate aceste chestiuni intr-o analiza pe care o vom publica pe site cu alta ocazie.



Credit JAXA


jQuery Menu by Apycom