Dupa nenumarate amanari si sovairi, ultima data cu inca o luna de intarziere, programul QB50 pare sa se apropie in sfarsit de realitate.
Zborul cargoului spatial Cygnus OA 7 al celor de la Orbital (acolo unde cativa zeci de sateliti QB50 sunt incarcati), initial programat pentru 21 martie, a fost amanat pentru 18 aprilie (asta daca nu vom avea din nou surprize) din cauza unor probleme constatate la racheta Atlas 5.
Orbital ATK deserveste Statia Spatiala Internationala in cadrul programului NASA Commercial Resupply Services, executand periodic zboruri de alimentare. Cargoul Cygnus OA 7, ce va purta numele John Glenn in cinstea astronautului american, ar fi trebuit sa zboare in 2016 la bordul rachetei Antares, insa din considerente pe care le-am amintit in articolele noastre anterioare si asupra carora nu vom mai reveni, a fost transferat pe racheta Atlas 5 a celor de la ULA.
Mai jos o serie de imagini din timpul integrarii.
In timp ce campania de la Cape Canaveral este incheiata, cea de a doua, de la Sathish Dhawan Space Centre continua (pentru cei mai putin familiarizati reamintim ca un al doilea lot de sateliti QB 50 care trebuie plasati in orbite polare si care deci erau incompatibili cu orbita inclinata a Statiei Spatiale Internationale, au fost repartizati Agentiei Spatiale Indiene care s-a oferit sa ii lanseze ca incarcatura secundara in zborul C38).
8 sateliti Cubesat vor zbura la bordul rachetei indiene PSLV la sfarsitul lunii aprilie, ei urmand sa aiba, asa cum aminteam mai devreme, o traiectorie diferita fata de restul platformelor QB50 (dar mai adecvata tipului de experimente pe care le vor desfasura in spatiu): o orbita SSO cu altitudinea de 500 km si inclinatia orbitala de 97.1 grade. Pe aceasta lista regasim DragSail (QB50 DE04), InflateSail (QB50 GB06), LituanicaSAT 2 (QB50 LT01), URSA MAIOR (QB50 IT02), NUDTSat (QB50 CN06), Pegasus (QB50 AT03), UCLSat (QB50 GB03) si VZLUsat 1 (QB50 CZ02).
Reamintim ca Romania a avut doi sateliti inscrisi in programul QB50, insa ei nu se regasesc nici in primul lot de sateliti (transportati de Atlas 5 pe ISS pentru a fi lansati de acolo), nici in cel de al doilea (lansati direct de PSLV). Probleme de proiectare par sa fie cauza acestei intarzieri, insa pana in acest moment nu avem nici un fel de comunicat oficial din partea institutiilor romanesti implicate in acest proiect.
Sectiunea Robisat pe site-ul Space Alliance.
http://www.spacealliance.ro/robisat/
Credit QB50/ISRO/Orbital