Noua statie spatiala a Chinei progreseaza, in timp ce vechea statie se pregateste de deorbitare
25-05-2017 12:41
In urma cu o luna, pe 20 aprilie, China lansa de la baza spatiala Wenchang, in zborul de debut al rachetei CZ 7, primul cargou spatial care trebuia sa deserveasca laboratorul Tiangong 2.
Tianzhou 1, primul dintr-o serie noua de vehicule de transport dezvoltate si cel mai mare obiect spatial transportat pe orbita Pamantului de China, este un cargou automat, de 12.9 tone, care a andocat de altfel fara probleme, 2 zile mai tarziu la Tiangong 2. De forma unui cilindru cu diametrul de 3.4 m si lungimea de 10.6 m, el poate inmagazina pana la 6.5 tone de provizii si este deservit de 2 panouri solare.
Cel putin pe hartie el este superior, din punct de vedere al capacitatii, cargourilor Progress, Cygnus sau Dragon, similar lui HTV, dar inferior lui ATV, cargouri incluse in programul ISS.

Un alt experiment important al misiunii dupa andocarea propriu zisa, s-a derulat de asemenea fara probleme: transferul de combustibil din rezervoarele cargoului spre statie, facand din China a treia tara din lume dupa SUA si Rusia, care detine acest tip de tehnologie.
Tianzhou 1 va ramane atasat de Tiangong 2 (care zboara astazi pe o traiectorie 388 km x 394 km x 42.8 grade inclinatie fata de Ecuator) timp de trei luni, timp in care va mai face o alimentare 9undeva in iunie). Apoi se va desprinde si va avea o misiune de zbor independent timp de alte doua luni. Posibil chiar sa prinda din urma vechiul laborator spatial Tiangong 1, inainte de a reintra si de a arde in atmosfera.
Si fiindca a venit vorba de Tiangong 1 trebuie sa spunem ca acesta a pierdut deja din inaltime de la ultimul nostru raport pe acest subiect, el situandu-se undeva la 333 km x 357 km x 42.8 grade.

 Long March 7 este una dintre noile rachete dezvoltate de China pentru a-si adapta capacitatea de lansare la necesitatile actuala ale programului sau spatial. O racheta medie, in trei trepte, dar modulara (putand acomoda  o a patra treapta in caz de nevoie), cu diametrul mediu de 3.3 m si o lungime de 53 m, ea este capabila sa ridice pe orbita pana la 13.5 tone (traiectorie LEO) sau 5.5 tone (traiectorie SSO). Ea acopera nisa dintre CZ 6 (racheta mica) si CZ 5 (lansator de clasa mare).

Datorita practicilor sale, China a fost lasata in afara cooperarii internationale pentru ISS si in cele din urma a ales sa isi construiasca propria sa statie spatiala. Tiangong 1 a fost primul laborator lansat in spatiu, urmat de Tiangong 2 in septembrie 2015.
Modulul principal al viitoarei constructii spatiale se numeste Tianhe 1 si va fi plasat pe orbita in scurt timp. Va urma un al doilea cargou Tianzhou 2, iar intre timp ne putem astepta la misiuni cu echipaj uman de tip Shenzhou.


Programul chinez de zbor cu echipaj uman trece la o etapa superioara
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20160919145239

Noul laborator spatial chinez Tiangong 2 primeste primul echipaj
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20161018133820

Primul echipaj chinez de pe statia Tiangong 2 se intoarce acasa
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20161119022325


Credit CNSA


jQuery Menu by Apycom