Peter Beck paseste pe urmele lui Elon Musk. Rocket Lab lanseaza cu semi-succes prima sa racheta Electron
26-05-2017 02:32
25 mai va ramane ca o data foarte importanta pentru compania americano-neo zeelandeza Rocket Lab: dupa ani buni de cercetari si dupa emotiile din ultimele zile cand conditiile meteo nefavorabile au impiedicat lansarea, racheta Electron a zburat cu succes in spatiu.

Lansata la ora 04:20 GMT de la mica baza spatiala Launch Complex 1 din peninsula Mahia, racheta s-a inscris pe o orbita joasa in jurul Pamantului. Fiind vorba de un zbor de test la bord nu a fost incarcat nici un satelit (ci doar o masa de proba care sa simuleze o incarcatura viitoare), iar traiectoria desi nu a fost una stricta, tintea 300 km x 500 km x 83 de grade inclinatie.
Treapta intai, activata pentru 150 de secunde, urmata de treapta a doua, activata pentru 800 de secunde, au dus racheta in spatiu, insa, aparent in urma unor probleme de stabilizare nu au reusit sa o inscrie pe traiectoria dorita.
Cu toate acestea zborul in sine a fost considerat un succes, reusindu-se sa se testeze sistemele de sol, cele de siguranta, telemetria rachetei si in general toate procedurile de zbor.
Alte doua teste mai sunt asteptate anul acesta inainte de intrarea rachetei in operare comerciala.
Daca ele vor confirma, Electron si al sau motor Rutherford vor realiza o mica revolutie in domeniul lansarilor de nano-sateliti: compania anunta ca este capabila sa construiasca un motor pe zi si sa deserveasca pana la 50 de zboruri anuale.
In aceste conditii, ne putem astepta ca pretul anuntat astazi (4.9 milioane de dolari pentru 150 de kg lansate in orbite SSO) sa scada dramatic si ca lansatorul sa devina foarte atractiv pentru micile proiecte de tip Cubesat, pana acum restrictionate sa zboare pe post de incarcatura secundara in cazurile fericite cand mai ramanea spatiu la bordul lansatoarelor.


Rocket Lab la primul sau zbor orbital


http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20170518133543


Credit Rocket Lab


jQuery Menu by Apycom