Noul echipaj al ISS readuce statia la capacitatea normala
01-08-2017 11:56
Expeditia 52/53, compusa din Randolph Bresnik, Paolo Nespoli si Sergey Ryazansky si-a inceput deja misiunea la bordul Statiei Spatiale Internationale ISS, alaturandu-se lui Peggy Whitson, Fyodor Yurchikhin si Jack D. Fischer care se afla pe orbita Pamantului din noiembrie anul trecut, respectiv din aprilie anul acesta.

Daca totul va decurge conform planului, acestia trei din urma ar trebui sa se intoarca pe Pamant pe 3 septembrie, bifand 290 si respective 136 de zile petrecute in spatiu.
Ceea ce este insa de notat este ca in urma lansarii de pe 28 iulie, echipajul statiei revine la numarul obisnuit de 6 membrii, dupa decizia Agentiei Spatiale Ruse Roskosmos de a-si reduce cheltuielile si de a restrange echipajul sau pentru ISS.
Distributia misiunilor viitoare va fi de 3 astronauti americani, 2 rusi si unul din tarile partenere (Paolo Nespoli reprezentand ESA acum sau Norishige Kanai, reprezentand JAXA mai tarziu).
O mutare a centrului de greutate care prefigureaza viitorul lui ISS (cu intrarea in serviciu a cargourilor private americane), dar si cu retragerea rusilor din acest parteneriat sau cu mutarea interesului NASA in privinta zborului cu echipaj uman din orbita joasa spre aplicatii interplanetare.

Ne oprim aici cu speculatiile si privim asupra expeditiei 52/53.
Lansarea a avut loc vineri 28 iulie de la baza spatiala din Baikonur. O racheta Soyuz Fregat a ridicat pe orbita capsula Soyuz MS-05, in ceea ce a fost lansarea cu numarul 134 a unei capsule Soyuz ce a avut echipaj la bord. Trebuie sa spunem ca dupa incidentul din ianuarie cand au fost descoperite probleme la una din capsulele Soyuz, inginerii rusi au trebuit sa lucreze la capacitate maxima pentru a recupera timpul pierdut (respectiva capsula cu numarul serial 734 a fost izolata, misiunile MS 04 si MS 05 primind in schimb capsulele 735 si 736).
A fost unul din zborurile rapide, o lansare la 15:41 GMT si patru manevre orbitale ce au adus Soyuzul in proximitatea statiei dupa numai patru orbite, la 19:55 GMT. Fara nici un fel de incidente tehnice, la 21:54 GMT se producea deja andocarea la portul MRM 1 al lui ISS, iar la 23:57 trapa se deschidea si noul echipaj ajungea pe statie.


Care este recordul de timp petrecut in spatiu?

http://spacealliance.ro/qa/?qa=6542/care-este-recordul-de-timp-petrecut-in-spatiu


Credit Roskosmos/ESA/NASA


jQuery Menu by Apycom