Un nou satelit scapat de sub control
10-08-2017 12:27
Echostar a anuntat intr-un comunicat de presa oficial ca a pierdut de sub control satelitul sau Echostar 3, insa ca lucreaza impreuna cu producatorul satelitului Lockheed Martin pentru rezolvarea acestei problema tehnice. Deocamdata nu au fost oferite mai multe detalii, insa comunicatia intermitenta si deplasarea orbitala indica dificultati de orientare, cu o posibila rotatie necontrolata (pe fondul unei probleme a sistemului de propulsie).

Echostar 3 este un satelit vechi, a fost lansat in 1997 la bordul unei rachete Atlas 2AS si trebuia sa opereze pana in 2013. Desi isi depasise durata proiectata de viata, satelitul era inca functional, astfel ca Echostar l-a tinut ca rezerva, manevrandu-l intr-o orbita geosincrona. 

El zboara astazi pe o orbita cu inclinatia de 2.2 grade, apogeul la 35806 km si perigeul la 35786 km, in jurul longitudinii 87.2 de grade vest, intr-o regiune in care mai regasim SES 2 (87.01 grade logitudine vestica) apartinand operatorului cu acelasi nume si Tupac Katari (87.24 longitudine vestica) apartinand Agentiei Spatiale Boliviene, ABE si desi nu vorbim de o conjunctie propriu-zisa, ambele au fost atentionate asupra problemelor cu care Echostar se confrunta.

Din pacate, scapat de sub control el a inceput sa se deplaseze spre vest, la o rata de 0.1 grade pe zi, ajungand astazi deja la 88.16 grade vest. In aproximativ o saptamana el va ajunge in aria lui Galaxy 28, un satelit Intelsat pozitionat la 88.99 grade vest.

Trebuie sa spunem ca acesta nu este neaparat un caz exceptional, insa in acelasi timp nici nu trebuie subestimat.
Nu mai departe de luna iunie, satelitul AMC-9, operat de SES timp de 14 ani, a suferit o defectiune si a inceput sa se deplaseze necontrolat spre vest cu o viteza de 0.2 grade pe zi. Satelitul era initial pozitionat la 83 de grade vest, insa astazi a ajuns deja la 93 de grade vest.
In iulie, impreuna cu producatorul satelitului, Thales Alenia Space, se reusea stabilirea unei comunicatii stabile, insa in acelasi timp cu ajutorul radarelor si sistemelor optice de la sol se descopereau in apropierea satelitului mai multe fragmente. Chiar daca SES si Thales nu le-au asociat direct cu problemele satelitului, este posibil ca ele sa fi fost desprinse din corpul acestuia. Ulterior se ajungea la concluzia ca platforma nu mai poate fi recuperata si ca va trebui pasivizata, in masura in care situatia actuala o va permite; o pierdere de cateva zeci de milioane de euro pentru SES.
SES mai pierduse tot in iulie, 12 din cele 34 de transpondere de pe satelitul sau, vechi de 19 ani, NSS 806. Insa din fericire vorbim despre un operator foarte mare, cu zeci de sateliti in flota, sateliti care pot suplini serviciile, astfel incat impactul la utilizatori sa fie minim.
Pentru alte companii mai mici impactul unor astfel de evenimente ar fi catastrofal putand duce inclusiv pana la intrarea in faliment, pentru ca penalizarile pentru intreruperi in livrarea serviciului in domeniul telecom pot fi si de ordinul a catorva milioane de euro pe zi.



Probleme tehnice de acest fel apar la multi sateliti telecom, mai ales ca din considerente financiare, ei sunt impinsi de multe ori peste pragul pentru care au fost proiectati. Insa, cum nu exista nici un fel de regelementari in acest sens, operatorii telecom incearca sa isi maximizeze profitul, inclusiv prin astfel de practici, singurul lucru care le mai limiteaza fiind penalizarile contractuale drastice de care aminteam mai devreme.
Multe dintre aceste probleme nu apar insa in presa, pentru ca operatorii nu le raporteaza. In 2009 la initiativa Inmarsat, Intelsat si SES, lua fiinta Space Data Association, o organizatie non-profit care isi propunea tocmai aducerea operatorilor telecom la aceeasi masa si schimbul de informatii in cazul unor defectiuni aparute la sateliti, tocmai pentru a preveni eventuale ciocniri in spatiu sau interferente radio.
De atunci multe din marile companii s-au alaturat initiativei si avem chiar si un centru de coordonare (Space Data Center), operat de AGI (Analytical Graphics, Inc) unul din liderii in productia de software spatial, insa din motive obiective, nu intotdeauna schimbul de informatii decurge cum trebuie.

http://www.space-data.org/sda/about/membersandparticipants/

In primul rand pentru ca multe din aceste companii sunt in concurenta directa, iar informatii cu privire la situatia constelatiilor (fie ca vorbim de sateliti cu probleme sau pur si simplu relocari de resurse de la un nod orbital la altul) le-ar aduce prejudicii foarte mari, oferind date strategice competitorilor.
Pe urma multe din aceste companii sunt listate la bursa, iar orice informatie de acest fel nu ar face bine investitorilor, fiind resimtita direct in pretul actiiunilor.

 

Credit Echostar/AGI/Heavens Above



jQuery Menu by Apycom