Peggy Whitson se intoarce pe Pamant cu un nou record
05-09-2017 13:52
Peggy Whitson se intoarce pe Pamant cu un nou record: devine femeia care a petrecut cel mai mult timp in spatiu, atat ca durata individuala cat si cumulata, care a realizat cele mai multe EVA si cele mai multe ore petrecute in EVA.

Expeditia 52, avandu-i la bordul capsulei Soyuz MS 04 pe Fyodor Yurchikhin, Jack D. Fischer si Peggy A. Whitson s-a reintors cu bine pe Pamant duminica 3 septembrie.
Aterizarea s-a produs la 03:21 GMT in stepa Kazahstanului, langa orasul Dzezkazgan, cei trei fiind recuperati, in pofida timpului petrecut pe ISS si a zborului dificil inapoi, intr-o forma fizica si cu un moral foarte bune.

In aceasta misiune, cei trei au bifat 289 de zile (Whitson) si respectiv 137 zile (Yurchikhin si Fischer).

Withson ajunsese pe Statia Spatiala Internationala pe 17 noiembrie 2016, la bordul lui Soyuz MS 03. Soyuz MS 04 fusese lansata pe 20 aprilie si de atunci ramasese atasata la ISS.
Astronauta americana ajunge astfel sa cumuleze 665 de zile 22 de ore si 23 de minute in spatiu, plasandu-se pe pozitia 8 in ceea ce priveste durata cumulata petrecuta in spatiu si pe pozitia 9 in topul celor mai lungi sederi individuale in spatiu.
Ea bifeaza si pozitia a doua in ceea ce priveste numarul de EVA (Extravehicular activity) executate si pozitia a treia ca ore acumulate in EVA.
In toate aceste statistici este singura femeie, ceilalti fiind barbati.

In afara acestei misiuni ‘space ninja’ caci aceasta este porecla lui Whitson a mai zburat de doua ori in spatiu: in expeditia 5 a ajuns la bordul ISS cu ajutorul navetei spatiale STS 111 in 7 iunie 2002 si s-a intors cu STS 113 pe 7 decembrie acelasi an cumuland 185 de zile si in expeditia 16 cand a ajuns pe ISS cu ajutorul lui Soyuz TMA 11 pe 10 octombrie 2007 si s-a intors pe Pamant cu aceeasi capsula pe 19 aprilie 2008, petrecand 192 de zile in spatiu.




Nascuta in Iowa pe 9 februarie 1960, Peggy Annette Whitson este cu siguranta una dintre figurile cele mai importante ale Agentiei Spatiale Americane.
De profesie biochimist, ea si-a castigat recunoasterea, intr-un mediu extrem de competitiv, devenind pe rand astronaut, comandant al Statiei Spatiale Internationale si sef al corpului de astronauti al NASA.

 

Care este recordul de timp petrecut in spatiu?
http://spacealliance.ro/qa/?qa=6542/care-este-recordul-de-timp-petrecut-in-spatiu


Credit NASA

jQuery Menu by Apycom