Globalstar nevoita sa isi reorganizeze afacerea pentru a putea supravietui
10-10-2017 12:49
Globalstar pare sa traverseze astazi o perioada dificila, fiind nevoita sa se reorganizeze pentru a evita un posibil faliment. Scriam in articolele noastre anterioare despre investitiile masive facute in a doua generatie a constelatiei Globalstar, cotate undeva la 1.1 milioane de dolari.
Pentru a face rost de acesti bani cei de la Globalstar s-au imprumutat de la investitori externi - cel mai mare dintre ei Agentia de credit franceza Coface care a contribuit cu 521 de milioane de dolari.

Insa planul de returnare a datoriilor nu a functionat cum se astepta managementul Globalstar. Pe fondul unor incasari sub asteptari - 90.5 milioane de dolari in 2015 si  96.9 milioane de dolari in 2016, compania a inregistrat pierderi de 72.3 milioane de dolari (2015) si respectiv 132.6 milioane de dolari (2016).
In incapacitate de a achita ratele catre creditori, datoria a continuat sa urce, situandu-se la sfarsitul lunii iunie la 638 de milioane de dolari.


Cum spuneam, incasarile sunt sub asteptari si in acest context pare ca Globalstar pierde serios teren in fata concurentei de la Iridium, care in paranteza trebuie spus a lansat ieri un alt grup de sateliti pentru constelatia sa Next; insa tot sta mai bine decat Orbcomm care se confrunta cu probleme tehnice sistematice la flota sa OG2.
In principal din cauza lipsei de viziune, compania mutandu-se de pe servicii M2M catre servicii de date si voce catre consumatori domestici sau servicii Wi-Fi via satelit (Sat-Fi). Deja depasite tehnic (spre exemplu folosirea benzii 2.4 GHz), solutiile Globalstar s-au dovedit falimentare si au starnit inclusiv actiuni in instanta din partea Microsoft sau Sony pentru interferentele pe care le cauzeaza cu echipamentele lor.


Satelitii Globalstar 2, in total 48 de platforme cu un cost cumulat de 660 milioane de euro (adica un pret mediu sub 15 milioane de euro pe satelit), sunt construiti de compania franco-italiana Thales Alenia Space in urma unui contract semnat in 2006. 24 de sateliti au fost lansati pana in 2013, ceilalti urmand sa ajunga in spatiu pana in 2025.

Echipati cu 32 transpondere ce comunica in benzile L, S si C, al caror consum de energie este asigurat de 2 panouri solare de 1.7 kW, ei au o greutate de 700 kg si o durata de viata estimata la 15 ani. Ei opereaza dintr-o orbita circulara 1410 km x 1410 km x 52 grade in tehnologia CDMA (Code Division Multiple Access). Fiecare satelit preia apeluri din aria sa instantanee de acoperire si il transmite mai departe din nod in nod pana cand una din platforme se afla in vecinatatea unui punct de transmisie terestru. Punctele de transmisie terestre sunt integrate cu retelele de date si voce locale, care preiau semnalul si fac restul operatiunii. Prin intermediul acestor ‘gateways’ se evita obstacolele de sol, in zonele problematice semnalul fiind transmis cu ajutorul segmentului spatial.
Constelatia acopera 80% din teritoriul Pamantului, mai putin zonele extreme cum sunt cei 2 poli.

Deocamdata Globalstar 2 nu si-a amortizat investitia, iar increderea in companie este la cote scazute (cea mai recenta cotatie la bursa din New York este de 1.66 dolari pe actiune, pe un trend descrescator).
 


Desi pe masa exista si optiunea unei vanzari totale a companiei, deocamdata consiliul de administratie a decis doar deschiderea unei oferte publice pana pe 11 octombrie pentru actiuni in valoare de 121 de milioane de dolari (73,365,231 de actiuni la un pret de 1.65 dolari pe actiune) - o amanare care sa ofere un respiro pentru o stabilizare financiara inaintea unei eventuale preluari (care trebuie pregatita pentru a fi profitabila pentru investitori). Insa lucrurile sunt mai complexe decat par.


Actionarul majoritar, Thermo Capital Partners LLC, o companie condusa de CEO-ul Globalstar, Jay Monroe, a anuntat deja, ca pentru a-si mentine controlul, intentioneaza sa isi majoreze participatia cu aproximativ 20 de milioane de dolari.


Globalstar a fost fondata pe 24 martie 1991 in urma unei colaborari intre Loral Corporation si Qualcomm sub numele Globalstar LP. Ulterior alti investitori au fost atrasi in proiect, printre ei Alcatel, Vodafone, Hyundai sau Deutsche Aerospace.
Separat, inca de la inceput s-a incercat atragerea de capital suplimentar prin tranzactii pe bursa, executate de subsidiara Globalstar Telecommunications Ltd. Insa bursa este un mediu dificil: in 2002, cu datorii de 3.3 miliarde de dolari aceasta a intrat in faliment, atragand cu sine si falimentul companiei mama. Participatia sa de 570 de milioane de dolari la Globalstar LP a fost cumparata pentru doar 43 de milioane de dolari de fondul de investitii Thermo Capital Partners LLC.
Inceputa in 2003 si finalizata in 2004, restructurarea, a dus la renasterea sub numele de Globalstar LLC, noua companie inregistrata in Delaware, in care 81.25% era detinut de Thermo Capital Partners LLC si restul de 18.75% de ceilalti creditorii ai defunctei Globalstar LP.
Apoi pe 17 martie 2006 avea loc o noua reorganizare, compania fiind redenumita ca Globalstar Inc. 
Ulterior, intre 2010 si 2011, sediul avea sa fie mutat din Silicon Valley in Covington, Louisiana.


Asa dupa cum se poate observa Globalstar are o istorie agitata in spate, cu multe suisuri si coborasuri in ultima decada, fiind declarata la un  moment dat chiar cea mai proasta investitie bursiera (worst stock in the world). Este prin urmare interesant de vazut daca si ce solutie se va gasi pentru a mai salva inca o data compania de la faliment.


Articole pe aceeasi tema:
Orbcomm pierde o parte din noii sai sateliti OG2 in ceea ce pare o problema sistematica
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20170820095820
SpaceX in fata unui an cu multe provocari (partea 11). Ianuarie 2017 deschide o noua pagina in istoria companiei
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20170115152129


Credit Globalstar


jQuery Menu by Apycom