Venezuela continua colaborarea cu China in domeniul spatial: al treilea satelit al tarii a fost lansat din Jiuquan, realizand prima constelatie venezueleana
14-10-2017 15:47
In urma cu cateva zile, pe 9 octombrie, o racheta CZ 2D lansa de la baza spatiala Jiuquan, satelitul venezuelean VRSS 2.
Un satelit de observare a Pamantului, al doilea al programului Venezuela Remote Sensing Satellite, pe scurt VRSS, si al treilea al tarii (separat de cei doi VRSS, Venzuela mai opereaza satelitul de comunicatii Venesat 1).

Toti trei au fost construiti si lansati de China, care in ultimii ani a inceput sa vanda solutii spatiale la cheie tarilor din lumea a treia, acolo unde infrastructura terestra este slab dezvoltata sau inexistenta.


Modelul comercial chinez il copiaza in buna masura pe cel american (spre exemplu exista inclusiv linii de credit finantate de banci chineze care negociaza direct cu guvernele respective costul constructiei si lansarii), insa are si unele specificitati; adresandu-se unor tari mai sarace, China accepta la schimb si alte forme de plata (spre exemplu concesionarea pe termen lung in tarile respective a unor resurse naturale pe care le poate exploata prin firme proprii - ceva similar cu ceea ce facea Romania inainte de 1990 cand vindea echipamente industriale in Africa contra unor depozite de petrol sau gaz natural).


Costul complet al lui VRSS 2 este situat, la fel ca si in cazul predecesorului sau lansat cu 5 ani in urma, la aproximativ 150 de milioane de dolari.


Ambii sateliti sunt platforme de tip CAST 2000 a lui China Great Wall Industry Cooperation (o subsidiara a lui China Aerospace Science and Technology Corporation), pe care s-au montat o camera pancromatica cu rezolutia de 1m, un instrument multispectru a carui rezolutie ajunge la 4 m, dar si un SWIR si un LWIR cu rezolutii de 30 si respectiv 60 m.
Cantarind o tona si fiind dotati cu 2 panouri solare, ei opereaza dintr-o orbita SSO cu inaltimea de 619 km si inclinatia de 98 de grade.


Dupa aceasta lansare VRSS 2 va intra intr-o constelatie cu VRSS 1 (cei doi sunt deja separati la 180 de grade pe orbita). China va asigura asistenta tehnica si dupa lansare, pentru manevrarea si operarea constelatiei.


Dincolo de plusul tehnologic pe care satelitii il aduc Venezuelei, nu putem ignora si elementul de propaganda, guvernul de la Caracas profitand din plin de pe urma acestui eveniment pentru a proclama continuarea idealurilor revolutiei lui Simon Bolivar.
De altfel VRSS 2, continuand traditia lui Venesat 1 (Simon Bolivar) si VRSS 1 (Francisco Miranda), poarta numele generalului Antonio Jose de Sucre y Alcala, un apropiat al lui Simon Bolivar si erou al independentei Venezuelei, devenit ulterior presedinte in Peru si Bolivia.


Desi o tara cu potential economic important, gratie resurselor naturale de care dispune, Venezuela se confrunta cu probleme grave generate de regimul politic care se afla la putere. Continuand linia lui Hugo Chavez, noul presedinte Maduro nu a facut decat sa izoleze si mai mult tara; saracia accentuata, coruptia, o inflatie anuala de 2300%, o criminalitate la cote alarmante, abandonul scolar, mortalitatea infantila in crestere in pofida faptului ca vorbim de una dintre cele mai urbanizate tari din America de Sud, lipsa drepturilor civile, o izolare politica internationala urmata de sanctiuni drastice, schiteaza un tablou sumbru si au adus tara in pragul colapsului.


Primul satelit din Venezuela de tip remote-sensing
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20121003101032


Credit CNSA



jQuery Menu by Apycom