NROL 52 ajunge in sfarsit pe orbita
17-10-2017 12:37
Dupa patru amanari succesive (o combinatie de vreme nefavorabila si probleme tehnice de ultim moment), duminica dimineata, 15 octombrie, Atlas 5 a reusit sa zboare de la complexul 41 al bazei spatiale din Cape Canaveral, transportand pe orbita satelitul NROL 52.
Pentru a saptea oara in istorie s-a folosit versiunea 421 a puternicei rachete americane, o versiune care poate transporta pana la 7 tone in orbita GTO, asa cum a fost si cazul acestei lansari.
A fost si zborul cu numarul 74 pentru Atlas 5 in doua decade de activitate.

Clientul celor de la ULA a fost, asa cum sugereaza si numele satelitului, agentia de spionaj americana NRO si logic, detaliile zborului nu au fost comunicate public.
Insa profilul misiunii, cu satelitul plasat intr-o orbita geosincrona si dimensiunile platformei, sugereaza un releu de comunicatie militara pentru a patra generatie a constelatiei Satellite Data System, cunoscuta sub numele de Quasar.
Precedentul Quasar a fost lansat in iulie anul trecut.

SDS, similari satelitiilor civili TDRS, preiau date de la sateliti aflati in orbite joase care se afla in afara ariei de acoperire a statiilor de sol americane si le redirectioneaza, de la inaltimea geostationara, catre centrele de comanda.
Desi initial SUA a folosit orbite eliptice inalte de tip Molniya, dupa 90, o data cu digitalizarea informatiei si cresterea volumului de date transmise, s-au lansat cu predilectie sateliti operand in orbite geosincrone.

Defendi nostrae opes – NROL 33
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20140523143835

Credit NRO

jQuery Menu by Apycom