Japonia lanseaza al patrulea satelit QZSS facand un pas important pentru finalizarea constelatiei sale regionale de navigatie
22-10-2017 00:05
Constelatia Quasi Zenith Satellite System a facut un pas important inainte, confirmand determinarea guvernului de la Tokio pentru finalizarea sistemului local de navigatie.
Pentru cei mai putin familiarizati, trebuie sa spunem ca QZSS este un sistem regional, care completeaza, in contextul specific arhipeleagului nipon (aglomerari urbane cu cladiri foarte inalte si vizibilitate scazuta a satelitilor traditionali de navigatie ce zboara in orbite MEO) semnalele de navigatie distribuite de reteaua GPS.

Dupa o pauza de 7 ani (primul satelit QZSS fusese lansat in 2010), anul acesta a adus 3 noi sateliti (in iunie, in august si acum in octombrie). Trei noi sateliti vor completa constelatia in scurt timp, dupa o arhitectura similara celei dezvoltate de indieni pentru sistemul lor regional de navigatie IRNSS: 7 sateliti in orbita - 3 in GEO (orbita geostationara) si 4 in IGSO (orbita geosincrona).
Cu mentiunea ca acestia au reusit sa aduca sistemul la functionalitate deplina, in timp ce japonezii, asa cum aminteam mai devreme mai au un pic de lucru.
La nivel global exista astazi 6 sisteme de navigatie prin satelit: 4 ce au sau vor avea acoperire globala (GPS si Glonass deja ajunse la maturitate, Galileo si Beidou in constructie) si 2 cu acoperire regionala (QZSS si IRNSS).
Si pentru ca am deschis acest subiect, trebuie spus ca Galileo-ul european, in care s-au lansat 18 sateliti pana acum, va primi o noua pereche de sateliti la sfarsitul acestui an - in decembrie Ariane 5 urmand sa zboare, la un an de la precedenta lansare, cu alti 4 sateliti europeni.

Revenind la lansarea lui Michibiki 4 merita mentionat ca ea a fost realizata de racheta H2A in versiunea sa 202, de la baza nipona Tanegashima, pe malul Oceanului Pacific. A fost zborul cu indicativul F36 pentru racheta japoneza.
Similar lui Michibiki 2, noul satelit a fost construit de MELCO (Mitsubishi Electric) pe o platforma DS 2000, cantareste 4 tone si va opera dintr-o orbita geosincrona cu 41 de grade inclinatie.


Japonia devine a sasea tara cu sistem propriu de navigatie prin satelit
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20100913083938

Japonia anunta oficial inca trei sateliti pentru sistemul sau de navigatie
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130405071816

Japonia continua dezvoltarea retelei sale regionale de navigatie prin satelit
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20170826001144
 
Credit JAXA

jQuery Menu by Apycom