Mohammed al saselea
10-11-2017 12:38
Chiar daca ciudat (sau mai degraba neobisnuit pentru cititori) titlul noului nostru articol este cat se poate de serios: asa se cheama noul satelit pe care Marocul l-a lansat din Guiana Franceza in urma cu doua zile, pe 8 noiembrie. El poarta numele actualului conducator al statului marocan, regele Mohammed al saselea.

Mohammed 6 A este prima componenta (o a doua componenta va urma in 2018) a unui sistem de observatie optica de inalta rezolutie pe care Marocul doreste sa il aiba la dispozitie cat mai curand posibil pentru a monitoriza la nivel regional dar nu numai, schimbarile de mediu si efectele lor geografice (in special desertificarea) sau dezvoltarea agriculturii, pentru a preveni din timp sau pentru a interveni cand apar calamitati naturale, si nu in ultimul rand pentru controlul mai strict al granitelor.

Pentru dezvoltarea sa Marocul a beneficiat de asistenta tehnica extinsa din partea industriei de profil franceze, in proiect fiind implicate Airbus Defense and Space ca prim contractor pentru platforma, Thales Alenia contractor primar pentru partea de instrumentatie si Arianespace/CNES pentru lansare si faza post lansare (statii de sol, operare, procesare date etc). Cu un cost total estimat la jumatate de miliard de euro.

A rezultat un satelit de 1.1 tone din familia Astrosat 1000, construit in forma cilindrica in jurul unui telescop foarte performant. Desi detaliile tehnice au fost tinute secrete, el este cel mai probabil destul de similar satelitiilor de spionaj francezi Pleiades si la fel ca si acestia va opera dintr-o orbita SSO, insa la o altitudine ceva mai joasa, de 620 km. Ceea ce inseamna o acoperire globala.
Trebuie sa spunem  ca Pleiades ating rezolutii la sol de sub un metru patrat per pixel.

Ne putem astepta asadar ca datele culese sa nu se opreasca la aplicatii civile ci sa fie folosite si in scopuri militare: pentru Maroc este extrem de importanta combaterea insurgentilor din regiune implicati in activitati criminale; iar pentru Franta accesul nerestrictionat la imagini aduce cu siguranta un plus fata de datele proprilor sateliti.



Pe final de articol mai trebuie mentionat ca aceasta a fost lansarea cu numarul 10 pentru Arianespace si cu numarul 11 pentru racheta mica Vega. Un zbor fara nici un fel de incidente, cu decolare la 01:42 GMT si separarea satelitului la 02:38 GMT; urmata de desfacerea panourilor solare, pornirea platformei si o prima achizitie care a confirmat succesul misiunii.


Satelitul de spionaj francez Pleiades 1B isi deschide ochii
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20121212143121

Satelitii de spionaj francezi, folositi impreuna cu cei americani ai NOAA pentru investigarea ciclonului Haruna
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130308081613

   
Credit Arianespace

jQuery Menu by Apycom