Antares mai lanseaza un cargou Cygnus pentru programul ISS. La bord primul satelit Asgardia
14-11-2017 14:07
Duminica 12 noiembrie, Orbital a readus racheta sa Antares in prima linie, pentru lansarea unui nou cargou de realimentare a lui ISS, dupa ce, la inceputul anului apelase la serviciile lui Atlas 5.
In paranteza trebuie spus, ca Orbital si United Launch Alliance au un parteneriat incheiat in urma cu cativa ani atunci cand racheta Antares a fost suspendata de la zbor si practic ULA a pus la dispozitie contra cost rachetele sale Atlas 5 (o surpriza pentru multi atunci cand a fost anuntat, pentru ca cele doua companii sunt teoretic competitoare pe piata), dar care le-a ajutat sa reziste in piata impotriva celor de la SpaceX.

In luna aprilie, cargoul OA-7 fusese lansat de Atlas 5  nu din cauza lipsei lansatorului propriu cum se intamplase in trecut (Antares revenise in flota Orbital inca din octombrie anul trecut), ci din pricina greutatii mai mari a incarcaturii care ar fi depasit capacitatea de transport a rachetei celor de la Orbital.

Sa revenim.
Asadar, duminica la 12:19 GMT, cargoul Cygnus OA-8, purtand indicativul S.S. Gene Cernan, in cinstea astronautului american decedat la inceputul anului, pornea de pe rampa de lansare a Wallops Flight Facility in Virginia, in aventura sa spatiala.
Racheta Antares 230 s-a achitat cu brio de misiune, ridicand cargoul intr-o orbita 200 km x 330 km; de acolo el si-a desfacut panourile solare, si-a pornit sistemele de bord si a inceput 2 zile de manevre pentru a ajunge din urma Statia Spatiala Internationala.



Lucru care s-a intamplat astazi dimineata, la ora 09:50 GMT, astronautul italian Paolo Nespoli reusind, cu ajutor bratului canadian sa il captureze si sa il transfere la modulul Unity, acolo unde va ramane atasat pentru urmatoarele trei saptamani.

Momentan la bordul ISS se desfasoara expeditia 53 compusa din trei americani, doi rusi si un european:
Randolph Bresnik, Mark Vande Hei, Joseph Acaba, Sergey Ryazansky, Alexander Misurkin si Paolo Nespoli. Trei dintre ei se vor intoarce pe Pamant pe 14 decembrie, insa echipajul nu va sta in formula restransa mult timp, pentru ca pe 27 decembrie alti trei astronauti vor fi trimisi.

Cygnus OA-8 inseamna 3.2 tone de incarcatura utila: 1240 kg de rezerve pentru echipaj, 851 de kg de echipament pentru statie, 740 kg de echipamente pentru viitoare investigatii stiintifice, 132 de kg pentru viitoarele iesiri in spatiu si 34 de kg de componente electronice pentru computere.
Pe langa lucrurile obisnuite care sunt transportate in spatiu, trebuie remarcata si prezenta a 16 nano-sateliti. Ei vor fi lansati fie direct de pe statie (2), fie mai tarziu cand Cygnus se va desprinde (14).
Si pentru ca am amintit acest lucru trebuie sa spunem ca OA-8 va fi o misiune complexa : cargoul va fi mutat la portul de anodacare al modulului Harmony pentru teste suplimentare in pregatirea viitoarelor zboruri cu echipaj uman ale SpaceX si Boeing, apoi, inainte de revenirea comandata pe Pamant se va ridica la altitudinea de 500 km pentru a lansa in spatiu cei mai multi din nano-satelitii de care aminteam mai devreme.

O scurta prezentare a lor.
EcAMSat este construit de centrul Ames al NASA si de universitatea Standford pentru atesta rezistenta in conditii de spatiu a bacteriei E. Coli la tratamentul cu antibiotice.
TechEdSat 6 este construit de universitatile din San Jose si Idaho pentru a testa noi sisteme de franare in atmosfera terestra.
OCSD B si C (Optical Communications and Sensor Demonstration) au fost construiti de Aerospace Corp. pentru NASA cu scopul de a verifica posibilitatea miniaturizarii unui sistem de comunicatie laser la nivel de nano-satelit.
ISARA, dezvoltat de JPL, va verifica 3 noi camere in spectrul vizibil si respectiv infrarosu, ce ar putea echipa pe viitor satelitii meteorologici NOAA.
PropCube 2 proiectat si construit la Naval Postgraduate School este primul nano-satelit cu propulsive proprie lansat intr-o misiune NanoRacks. El va masura perturbatiile inregistrate in ionosfera.
CHEFSat (Cost-effective High E-Frequency Satellite) este deasemenea un satelit Naval Research Laboratory destinat testarii in spatiu a unor noi componente RF.
8 sateliti Lemus 2 (avand numerele 50 … 57) se vor alatura constelatiei Spire Global pentru masurarea cu ajutorul semnalelor GPS a profilurilor de temperatura si umiditate ale atmosferei Pamantului.

Am lasat la urma Asgardia 1, primul satelit al grupului Asgardia, fondat de omul de stiinta rus Igor Ashurbeyli.
Este o platforma foarte simpla, misiunea in sine nu are scopuri stiintifice ci se doreste simbolica. La bord este instalat un SSD pe care au fost scrise date ale organizatiei si doi senzori simpli (unul care masoara fluxul solar si celalalt pentru doza de radiatie).

In urma cu ceva timp grupul Asgardia trezea un interes puternic in presa internationala care scria la superlativ despre el. Nu am comentat la momentul respectiv, insa o vom face acum: este bizar si dovedeste in buna masura incapacitatea fondatorilor de a se desprinde de modelul cultural in care omenirea a crescut de-a lungul istoriei sale.
Desi visand la stele, cea mai mare parte din oameni au in continuare nevoie de un reper concret, de apartenenta la un grup sau la o natiune asa cum este cazul de fata: Asgardia, the space nation. O natiune ca oricare alta, cu organizare politica si (acum) cu un teritoriu simbolic la bordul acestui satelit.
Spatiul cosmic nu are insa nici natiuni, nici granite.
Suntem la inceputul explorarii spatiale, in scurt timp vom iesi dincolo de Luna si se vor naste alte generatii de oameni, pentru care aceste lucruri vor fi la ordinea zilei; unii dintre ei vor fi probabil nascuti chiar in spatiu, pe viitoarele statii.
Cum vor vedea ei realitatea din jurul lor? Vor primi alta mostenire de la parinti, alta educatie, in care Pamantul si tot ceea ce este legat de el nu vor mai fi punctul central, astfel ca nu vor mai avea nevoia de un reper. Marte, un alt punct fix, fascinatia generatiilor actuale, se va estompa; li se va parea mult prea neinsemnat fata de posibilitatile nelimitate de calatorie in spatiul larg.
Atunci vom incepe o aventura mult mai insemnata, printre planete si stele, o calatorie din care vom afla multe lucruri despre universul care ne inconjoara, dar si despre noi ca oameni.


Orbital din nou in carti
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20160604053114

 

Credit Orbital


jQuery Menu by Apycom