Electron se intoarce in Noua Zeelanda pentru un nou zbor
20-11-2017 22:06
Compania Rocket Lab, despre care am relatat deja in cateva articole publicate pe site a anuntat ca una dintre rachetele pe care le are in constructie (in paranteza trebuie spus ca 4 unitati sunt in integrare in acest moment) a fost finalizata si a fost deja trimisa spre baza din Noua Zeelanda pentru o lansare ce va avea loc undeva in luna decembrie.

Data de zbor nu a fost comunicata deocamdata si oricum, avand in vedere ca vorbim de un lansator in plina dezvoltare, este foarte probabil ca ea sa fie amanata daca mai apar probleme tehnice care trebuie rezolvate.

De altfel, acest al doilea zbor a fost intitulat sugestiv ‘Still testing’, chiar daca la bord vom avea pasageri reali: in urma contractului semnat in luna septembrie  cu Spire si Planet, mai multi sateliti Cubesat ai celor doua companii vor fi plasati pe orbita Pamantului intr-o traiectorie 300 km x 500 km x 83 de grade inclinatie.
Reamintim ca in primul sau zbor, din 25 mai, denumit ‘It’s a Test’, Electron a functionat fara probleme in primele patru minute, atingand altitudinea de 224 km, insa in timpul activarii treptei a doua, din cauza unei defectiuni a segmentului de sol s-a pierdut legatura cu racheta si din motive de siguranta s-a decis ca ea sa fie distrusa. Nu a fost vorba despre sistemul de telemetrie al lui Rocket Lab ci despre un sistem independent operat de oficialii insarcinati cu siguranta zborului.

Rocket Lab foloseste deocamdata pentru lansarile sale complexul Launch complex 1 pe care l-a construit pe coasta estica noua zeelandeza, in peninsula Mahia. Biroul de poriectare se afla in Auckland, insa Beck, care a lucrat multi ani in SUA, foloseste Huntington Beach, California pentru sediul central al companiei.
Dupa cateva injectii de capital de la diferite fonduri de capital, dar si de la investitori strategici (guvernul neo zeelandez sau Lockheed Martin), Rocket Lab a ajuns sa fie astazi evaluata la peste 1 miliard de dolari.
Insa toti acesti bani adusi de investitori trebuie returnati, iar compania mai are o cale lunga pana la a deveni profitabila. Cu un cost de 4.9 milioane de dolari pe zbor, Electron este cu siguranta o racheta ieftina, insa Beck are nevoie de multe zboruri pentru a amortiza investitia. Daca va ajunge la cadenta pe care a promis-o (cateva zeci, pana la sute de lansari) visul sau poate deveni realitate, iar Electron poate detrona (e adevarat in alta clasa, dar pentru statistica asta nu conteaza), Falcon 9.
 
Pana atunci insa, Electron ramane o racheta frumoasa, iar conceptul ‘all blacks’ pare sa i se potriveasca foarte bine.


Rocket Lab la primul sau zbor orbital
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20170518133543

Peter Beck paseste pe urmele lui Elon Musk. Rocket Lab lanseaza cu semi-succes prima sa racheta Electron
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20170526023029


Credit Rocket Lab


jQuery Menu by Apycom