La doi ani de la zborul inaugural, CZ 6 se intoarce cu o noua lansare reusita
26-11-2017 05:34
21 noiembrie a adus a doua lansare a rachetei chineze CZ 6, care, reamintim isi facuse debutul in flota CNSA in septembrie 2015.
Ca si atunci am avut parte de un zbor de la baza spatiala Tayiuan, in care chinezii au folosit versiunea simpla a rachetei, fara motoare suplimentare.

Incarcatura (trei sateliti de observatie a Pamantului din seria Jilin 1) au cantarit doar 300 de kg, mult sub capacitatea versiunii standard a lui CZ 6 (1500 kg in LEO).
 Jilin 1 este o constelatie de mini sateliti dezvoltata incepand cu 2015 de Chang Guang Satellite Technology Co. Ltd (o companie privata derivata din Chinese Academy of Sciences).
Pana acum 3 sateliti au fost plasati in orbite polare: doi de catre racheta CZ 2D si unul de Kuaizhou-1A in zborul sau de debut din ianuarie anul acesta.
Cu ajutorul lor se colecteaza video de inalta rezolutie (1 m rezolutie la sol, o arie permanent acoperita de 11 km x 4.5 km), beneficiarii finali fiind, deocamdata, guvernul si armata chineza. De altfel, imaginile vorbesc de la sine: pentru o platforma atat de compacta, calitatea obtinuta este remarcabila.



Cu inca trei sateliti adaugati, unul din parametrii importanti, rapiditatea cu care sunt livrate date la cerere, s-a imbunatatit substantial, de la trei la o singura zi.
Insa pana in 2020 sunt asteptati 60 de sateliti in constelatie, apoi pana in 2030 un total de 138 de sateliti, ceea ce va asigura nu numai o acoperire globala ci si o perioada de revizitare foarte scurta (10 minute pentru orice locatie); sistemul va deveni astfel foarte interesant si pentru sectorul privat, lucru pe care mizeaza si compania chineza.
 

O noua familie de rachete Long March isi face debutul in flota chineza, prefigurand intensificarea misiunilor spatiale ale tarii din urmatoarea decada
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20150922225025


Credit CNSA




jQuery Menu by Apycom