NASA alege optiunea sigura, lasand misiunea Dawn sa isi continue operarea in jurul lui Ceres
02-12-2017 01:31
NASA a anuntat recent, printr-un comunicat oficial ca a autorizat cea de a doua extensie a misiunii Dawn. Satelitul, care zboara astazi in jurul lui Ceres, cel mai mare obiect celest din centura de asteroizi dintre Marte si Jupiter, primise deja inca de anul trecut o extensie de un an pentru continuarea operatiunilor. La fel s-a intamplat si acum, cand a fost prevazut un nou buget ce ar trebui sa acopere cheltuielile pana in a doua jumatate a lui 2018.

Intre timp insa, starea fizica a satelitului s-a degradat, asa cum am comentat deja in articolele noastre din trecut. Totusi, instrumentele continua sa furnizeze date valoroase catre comunitatea stiintifica, iar echipa a facut o noua propunere de extensie catre NASA. Optiunile erau fie sa se continue zborul in jurul lui Ceres, fie sa se iasa din orbita si satelitul sa fie pus pe o traiectorie interplanetara.

Evaluand riscurile, plusurile si minusurile celor doua scenarii, managementul NASA a ales optiunea conservatoare: Dawn va continua la Ceres, insa isi va scadea altitudinea, urmand sa se apropie pana la 200 km (recordul anterior al minimului de altitudine a fost 385 km).

In acest fel, Dawn va avea oportunitatea sa observe Ceres in aprilie 2018, atunci cand va trece la periheliu; ocazie cu care o parte din gheata de la suprafata se va transforma in vapori de apa, producand temporar o slaba atmosfera. Fenomenul a fost observat in trecut si de telescopul spatial Herschel din punctul lagrangian L2 al sistemului Soare-Pamant/Luna, de unde el a operat, insa acum ocazia este mult mai buna, avand un satelit in apropiere.

Trebuie sa mai spunem, ca pentru protejarea lui Ceres, mai precis pentru a evita contaminarea cu substante de provenienta terestra, Dawn nu va fi prabusita la suprafata, ci va ramane in orbita, chiar daca misiunea sa stiintifica (si implicit comunicatia cu Pamantul) vor fi intrerupte.


Fara roti volante si cu combustibilul pe sfarsite a doua extensie a misiunii Dawn este in pericol
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20170816141325


Oamenii de stiinta descopera vapori de apa in jurul lui Ceres
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20140126053025


Credit NASA

jQuery Menu by Apycom