Delta 2 la penultimul sau zbor (partea 1)
06-12-2017 08:38
Cu oarecare intarziere, insa nu vom lasa sa ne scape o lansare importanta ce a avut loc in urma cu cateva zile.
Sambata 18 noiembrie, am asistat la penultima lansare a unei rachete Delta 2, o veterana a programului spatial american: de la intrarea sa in operare in 1989 ea a executat 154 de zboruri dintre cele mai diverse (misiuni interplanetare, sateliti comerciali sau militari). Despre pensionarea rachetei americane (prima data retrasa din functie de US Air Force, repartizata astfel exclusiv segmentului civil) am mai discutat in trecut si nu vom reveni.
Doar vom aminti ca lansarea finala este asteptata in septembrie anul viitor cu o alta misiune NASA, ICESat 2.

Revenind la evenimentul de sambata, el a avut loc de la complexul 2 West al bazei spatiale Vandenberg. Un zbor de 57 de minute (lansare la 09:47 GMT, separare la 10:44 GMT), in urma caruia satelitul principal JPSS 1 a fost plasat intr-o orbita SSO cu altitudinea de 800 km.
El a fost insotit de 5 sateliti Cubesat, incarcati si lansati din containere PPOD : Buccaneer RMM, MiRaTA, EagleSat 1, RadFxSat si MakerSat 0. Vom incepe cu ei, pentru ca JPSS 1 merita o atentie speciala.


Racheta Delta 2 a iesit din serviciul US Air Force
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=200908171037

NASA debuteaza cu o noua generatie de sateliti pentru observarea Pamantului
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20111101085113


Buccaneer RMM (Buccaneer Risk Mitigation Mission ) este un Cubesat 3U construit de Australian Department of Defence si University of New South Wales, echipat cu o antenna de 3.2 m, va fi folosit la calibrarea JORN (Jindalee Over-the-Horizon Radar Network), o retea de radare operate de armata australiana.
 MiRaTA (Microwave Radiometer Technology Acceleration) este un Cubesat 3U dotat cu un radiometru miniaturizat, un senzor GPS, un senzor compact pentru masurarea nivelului de electroni si un senzor pentru profilarea atmosferei. Astfel vor fi masurate temperaturi, vaporii de apa si nivelul de gheata din norii atmosferei terestre.
EagleSat 1 este un Cubesat 1U dezvoltat de Embry-Riddle Aeronautical University care va studia impactul radiatiei solare asupra componentelor electronice in orbita LEO si evolutia traiectoriei satelitului, respectiv reintrarea sa in atmosfera.
 RadFxSat (Radiation Effects Satellite) este un Cubesat 1U realizat in parteneriat de Institute for Space and Defense Electronics at Vanderbilt University si de organizatia de amatori Amsat, care, asa cum spune si numele, va masura efectele radiatiei asupra componentelor electronice; cu scopul declarat de a modela mai bine toleranta la radiatie si respectiv de a imbunatati procesele de productie pentru semiconductorii folositi in spatiu.
MakerSat 0 este un Cubesat 1U construit de Northwest Nazarene University, folosind imprimare 3D. Diferite tipuri de plastic folosite in timpul productiei satelitului, vor fi astfel testate in conditii reale in spatiu.
O a doua misiune, MakerSat 1, va fi realizat mai tarziu, direct la bordul ISS, deasemenea folosind imprimante 3D.


Vom continua.


Credit NASA/NOAA/Ball Aerospace




jQuery Menu by Apycom