China debuteaza in forta in 2018
12-01-2018 15:22
9 ianuarie a fost data primei lansari chineze a anului. Ratand de putin sansa de a deschide simbolic anul spatial, dupa ce SpaceX reusise sa zboare doar cu o zi inainte de la Cape Canaveral cu incarcatura sa secreta, Zuma, China puncteaza totusi al doilea si al treilea zbor al anului (despre acesta intr-un articol viitor) aratand ca in 2018 va dori sa isi depaseasca toate recordurile de pana acum.

De altfel China incheiase luna decembrie cu doua lansari de la bazele Jiuquan si respectiv Xichang, pe 23 decembrie si apoi pe 25 decembrie, care ridicasera numarul zborurilor sale pe 2017 la 18, insa acesta nu este cel mai bun an chinez.
Ambele lansari avusesera la bord sateliti de observatie a Pamantului, cel mai probabil cu scopuri militare, in prima lansare satelitul LKW 2 (Ludikancha Weixing) plasat pe orbita de o racheta CZ 2D, iar in a doua trioul de sateliti Yaogan 30-03 incarcati intr-o racheta CZ 2C.




Revenind la subiectul articolului, am avut asadar o lansare cu doi sateliti, folosind racheta CZ 2D si baza spatiala Tayiuan. Pasagerii s-au numit SuperView 1, 03 si 04, platforme de observare a Pamantului operate de compania privata Beijing Space View Tech Co Ltd. Completand planul orbital 520 km x 540 km x 97.5 grade inclinatie, in care, dupa o lansare din decembrie 2016 se mai afla deja alti doi sateliti similari, ei vor fi manevrati pentru a se pozitiona la o separare de 90 de grade, reusind scurtarea substantiala a perioadei de revizitare.
Amintind de acestia doi din urma trebuie sa spunem ca lansarea a fost un semi-esec, ei fusesera lasati de lansator pe o orbita mai joasa, insa gratie propulsiei de la bord au reusit sa manevreze si sa se plaseze in cele din urma la altitudinea pentru care fusesera proiectati.



Satelitii SuperView 1 (in chineza GaoJing), sunt construiti de CAST pe platforma CAST 3000B, cantaresc jumatate de tona si vin cu performante optice notabile pentru o platforma atat de mica: rezolutie la sol care merge pana la 0.5 m, multiple moduri de operare gratie capacitatii de reorientare rapida catre tinte (scanare in fasii lungi, scanare in fasii multiple, supravegherea punctuala a mai multor tinte simultan sau imagini stereo).

Beijing Space View Tech Co Ltd are acces, pe langa propriile observatii, si la datele altor sateliti de imagistica (WorldView, GeoEye, Kompsat, Deimos sau KazEOSat 1)prin subsidiara sa Siwei WorldView, un parteneriat cu Mapping Technology Co. Ltd., Navinfo si DigitalGlobe.
WorldView, GeoEye sunt sateliti americani, Kompsat sunt sud-coreeni, KazEOSat-1 este un satelit kazah, iar Deimos (firma prezenta si in Romania) sunt sateliti spanioli.


http://www.siweidg.com/english/Satellite/SuperView_1/


Credit CNSA

jQuery Menu by Apycom