Un nou satelit din seria Asnaro pentru Japonia
28-01-2018 01:06
In urma cu o saptamana, pe 18 ianuarie, Japonia realiza de la Uchinoura Space Center, prima sa lansare in 2018, la bordul unei versiuni imbunatatite a micului sau lansator Epsilon.
Pasager a fost Asnaro 2, care asa cum spune si numele va completa observatiile lui Asnaro 1, un satelit lansat in 2014 de o racheta Dnepr. Spre deosebire de acela, care este o platforma optica, Asnaro 2 este un radar de inalta rezolutie, in ciuda dimensiunilor sale reduse.

Despre Epsilon trebuie sa spunem ca a ajuns astfel la al treilea zbor, dupa cel din septembrie 2013 si din decembrie 2016, toate reusite. Construita pe componente deja existente (treapta intai foloseste unul din boosterele de pe H2A, treptele doi si trei au motoare aduse de pe M5) si doar treapta a patra CLPS (Compact Liquid Propulsion Stage), de altfel optionala, este dezvoltata special pentru acest proiect, Epsilon un are performante extraordinare (doar 1500 kg in LEO sau 590 kg in SSO), insa ele sunt suficiente pentru ceea ce trebuie sa faca.
Avantajele sale sunt costul scazut, dar secundar, faptul ca foloseste combustibil solid ce permite stocarea pe termen lung sau faptul ca poate fi asamblata si folosita rapid, o pot transforma intr-o valoroasa piesa militara, in caz ca situatia din Asia degenereaza.

Asnaro 2, construit de NEC Corp in baza unui contract de 144 de milioane de dolari cu guvernul japonez, cantareste 570 kg si va zbura pentru minim 5 ani de acum incolo intr-o orbita cu altitudinea de 500 km si inclinatia orbitala 97.4 grade. El va fi operat de Japan Space Systems, o entitate aflata sub jurisdictia ministerului economiei, comertului si industriei de la Tokio.
Este un satelit bazat pe platforma NEXTAR NX-300L, echipat cu doua panouri solare.
Programul Asnaro (Advanced Satellite with New System ARchitecture for Observation) este construit pentru monitorizarea traficului naval in apropierea arhipelagului nipon dar nu numai, sa masoare schimbarile de vegetatie, sa previna si sa limiteze pagubele dezastrelor naturale etc.
Acest al doilea satelit este o componenta extrem de importanta pentru ca, dincolo de rezolutia sa foarte buna (mergand pana la 1 m la sol), folosind un radar in banda X, nu va mai fi limitat ca precedentul de conditiile de observatie, putand realiza imagini, noapte si zi, indiferent de conditiile meteo.


Primul satelit japonez ASNARO
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20141121112450  
 

Credit JAXA


jQuery Menu by Apycom