Soyuz se intoarce pe cosmodromul din Vostochny
03-02-2018 00:29
Racheta Soyuz, veterana a programului spatial rus, s-a intors cu bine pe cosmodromul Vostochny, reusind sa lanseze in noaptea de 1 februarie, 11 sateliti.
Soyuz deschisese de altfel lansarile din Vostochny in aprilie 2016 cu un zbor in versiunea 2-1a, folosind o treapta superioara Volga. In noiembrie 2017 avea loc al doilea zbor, in varianta 2-1b, cu o treapta superioara Fregat M. Din pacate satelitul principal Meteor M 2-1 si restul pasagerilor de la bord au fost pierduti, dupa ce au ajuns pe o traiectorie gresita si au reintrat rapid in atmosfera.

Comisia de ancheta a dat vina pe o greseala de programare a softului pentru zbor: coordonatele locului de lansare, probabil stocate intr-o zona de memorie ce nu intra probabil in zona obisnuita de verificare/setare, au fost uitate pe Baikonur in loc de Vostochny.

La doua luni de la acel incident, iata ca Soyuz reuseste un nou zbor bun, de aceasta data in versiunea 2-1a, cu Fregat M pe post de treapta auxiliara de propulsie, responsabila pentru buna plasare a incarcaturii pe orbita Pamantului. Sarcina de care s-a si achitat cu brio, dupa doua manevre, lasand cei 11 sateliti intr-o traiectorie SSO cu altitudinea de 510 km. Un zbor de aproape 2 ore (decolare la 02:07 GMT si separare la 04:50 GMT).
Cei doi sateliti principali, Kanopus-V 3 si 4, au fost insotiti de alti 9 nanosateliti: 4 sateliti din seria S-Net, 4 sateliti Lemur ai companiei Spire si o continuare a lui D-Star One, pierdut in zborul din noiembrie.


Programul spatial rusesc schiopateaza din nou
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20151209151740


Credit Roskosmos

jQuery Menu by Apycom