TESS, in cautarea planetelor locuibile. Orbita
22-04-2018 16:12

Continuam articolul publicat pe site saptamana trecuta despre cea mai noua misiune NASA, TESS, un telescop de clasa mica ce va continua investigatiile astronomice in domeniul exoplanetelor.


TESS este pe o traiectorie 200 km x 270.000 km x 28.5 grade inclinatie fata de Ecuatorul Pamantului (adica in planul orbital lunar) si in urma unor manevre succesive de crestere a apogeului, se va apropia de Luna pe 16-17 mai la o distanta de aproximativ 8000 de km.


Sub influenta acesteia inclinatia orbitala se va modifica dramatic in afara planului initial, pana la 37 de grade fata de planul orbital al Lunii si satelitul va corecta pentru inca o luna, pana la mijloculul lui iunie, pentru a se inscrie pe o traiectorie finala, cea din care va opera in urmatorii ani, 108.400 km x 376.300 km fata de Pamant.



Trebuie subliniat ca inclinatia orbitala nu este fixa in raport cu planul orbital al Lunii, dimpotriva variaza in timp.



Numita generic ‘P/2 Lunar Resonant Orbit’ aceasta este doar un tip particular de orbita HEO. Asa cum spune si numele, perioada orbital de 13.7 zile, este in rezonanta 2:1 fata de perioada lunara. In acest fel, de fiecare data cand satelitul se afla la apogeu, Luna se afla la suficient de mare departare fata de satelit pentru a nu produce nici o influenta asupra orbitei sale (in mod ideal la 90 de grade in stanga sau dreapta sa, dar aceste valori pot fi relaxata asa cum aminteam mai devreme).



O astfel de orbita este stabila dinamic pe termen lung (20-30 de ani), ceea ce inseamna un consum scazut de combustibil al satelitului pentru mentinerea ei. Perturbatiile de orice fel ale Pamantului si Lunii sunt scazute, eclipsele au un profil clar, orientarea solara este mentinuta in asa fel incat instrumentele optice sensibile de care dispune satelitul pot fi protejate dar in acelasi timp sa se asigure supravegherea sferei celeste (spre deosebire de Kepler, TESS este un ‘surveyor’ adica un satelit de scanare permanenta a cerului si nu de observatii punctuale; de altfel, rezultatele sale preliminare vor fi folosite de astronomi, atunci cand JWST va fi disponibil, pentru investigatii mult mai precise).
Mai mult, traiectoria, nominala la 17 x 59 raze ale Pamantului, cu mentiunea ca exista o doza substantiala de variabilitate, garanteaza totusi evitarea liniei geostationare (6.6 raze ale Pamantului) si a centurii Van Allen, o buna comunicatie cu solul etc.

Orbitele HEO sunt folosite de multi ani de misiunile astronomice, ca o varianta mai ieftina la mult mai sofisticatele orbite in jurul punctelor Lagrange.


Vom continua.


TESS, in cautarea planetelor locuibile. Lansarea
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20180419233629


Credit SpaceX/NASA

https://www.nasa.gov/content/goddard/new-explorer-mission-chooses-the-just-right-orbit
https://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/20140007518.pdf
https://arxiv.org/pdf/1306.5333.pdf


jQuery Menu by Apycom