Alaska Aerospace Corporation, companie de stat care opereaza complexul Pacific Spaceport Complex Alaska, din insula Kodiak, a anuntat recent intrarea pe piata comerciala.
Ea nu va rula activitatile direct, ci printr-o subsidiara, Aurora Launch Services LLC, detinuta integral de compania mama si care va fi specializata pe nisa serviciilor de lansare.
Pe lista potentialilor clienti pentru anii care vor veni ii regasim pe Vector, Rocket Lab sau Orbital dar si noi intrati in piata cum ar fi Astra Space. Aceasta din urma, surpriza ultimelor luni (inca de la inceputul anului se anuntase o lansare de test din Alaska, insa racheta si numele operatorului nu fusesera facute publice pana de curand).
Zborul de test care ar fi trebuit sa aiba loc la sfarsitul lui aprilie s-a amanat, insa este doar o chestiune de timp pana cand noua racheta, care va fi destinata tot incarcaturilor mici, cu masa pana in 100 kg, va ajunge inapoi pe rampa.
In trecut baza din Alaska a fost folosita in special pentru teste ale armatei americane (multe din zboruri suborbitale, interceptii de rachete balistice sau incercari pentru arme hipersonice) insa in 2001 si in 2011 am asistat si la doua misiuni orbitale, la bordul rachetelor Athena 1 si Minotaur 4.
Intinsa pe 15 km2 baza are doua rampe de lansare, una pentru zboruri suboarbitale si alta pentru cele orbitale. Aceasta din urma a fost recent modernizata dupa ultimul zbor din 2014 cand testul hipersonic a afectat o parte din facilitati.
Complexul Alaska este complet echipat: un centru de comanda si control a operatiunilor, un complex de integrare a satelitiilor, un hangar de stocare a motoarelor racheta, hangare pentru montarea rachetei si a incarcaturii, un turn pentru lansarile orbitale, supraveghere radar, antene pentru date, echipamente pentru siguranta zborului si terminarea lui in caz de anomalii etc.
O parte din aceste servicii sunt oferite contra cost si companiilor externe, spre exemplu Rocket Lab le-a folosit pentru monitorizarea zborurilor rachetei sale Electron realizate din Noua Zeelanda.
Pentru a face fata activitatii spatiale, in crestere, SUA va licentia, pe langa bazele clasice de unde se faceau lansarile (din categoriile 'FAA licensed non-federal launch site' sau 'US federal launch site') si noile facilitati ale companiilor private cum ar fi SpaceX sau Blue Origin.
Mai jos lista licentelor active FAA pentru locurile de lansare si rachete.
Credit Alaska Aerospace/FAA
http://abc7news.com/technology/sky7-spots-stealthy-space-startup-testing-its-rocket-in-alameda/3097474/