Falcon 9 ajunge in sfarsit la maturitate. Partea 1
13-05-2018 14:24

Lansarea de vineri 11 mai a fost una speciala pentru SpaceX: dupa un ciclu de dezvoltare intins pe mai mult de o decada, in zborul cu numarul 54, racheta Falcon 9 aduce in prim plan mult asteptata versiune a cincea (Block 5) si ajunge in sfarsit la maturitate, deschizand drumul catre trecerea pe profit a companiei americane.



Plecata de pe rampa de lansare 39A a bazei spatiale Cape Canaveral la ora 20:14 GMT, Falcon 9 a plasat intr-o orbita GTO normala 300 km x 35706 km x 19.5 grade inclinatie (si nu super incrona cum s-a obisnuit in trecut), dupa un zbor de 33 de minute si doua activari a treptei a doua, primul satelit geostationar de telecomunicatii al Bangladesului.

Treapta intai a rachetei a fost recuperata cu bine de barja ‘Of Course I Still Love You’ ancorata in oceanul Atlantic, la 630 de km de coasta americana. A fost recuperarea cu numarul 25 realizata de SpaceX.

Bangabandhu 1, denumit dupa  Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman personalitate marcanta a tarii, este cum spuneam primul satelit al tarii. Pentru SpaceX nu este o noutate, alte doua tari ce si-au dorit acces la aplicatii spatiale (Bulgaria si Turkemenistanul) si-au lansat in trecut satelitii la bordul rachetelor Falcon 9.
Bangabandhu 1, care cantareste doar 3.7 tone, este teoretic mult sub capacitatea lui Falcon 9, insa Musk nu a dorit sa mai amane evenimentul pentru a gasi un copasager, mai ales ca certificarea pentru zboruri guvernamentale, pe care si-o doreste, va dura oricum.

Satelitul, contractat in 2015, de compania Thales Alenia Space, a fost construit pe o platforma Spacebus 4000B2. Din orbita intermediara in care a ajuns dupa lansare, el va manevra cu ajutorul propulsiei de la bord, pentru a ajunge intr-o orbita GEO. El va fi operat de Bangladesh Telecommunication Regulatory Commission la pozitia orbitala 119.1 grade logitudine estica.
14 transpondere in banda C si alte 26 in banda Ku sunt la dispozitia Bangladesului in urmatorii 15 ani.
 
Credit SpaceX

jQuery Menu by Apycom