Space Alliance - 10 ani
15-05-2018 00:09
Acest articol iese din tiparul celor obisnuite, insa nu puteam lasa sa treaca neobservat un eveniment important pentru noi, in fapt o buna ocazie de a face o retrospectiva a anilor care au trecut, dar mai ales de a privi cu optimism spre viitor: in aceasta perioada se implinesc 10 ani de cand proiectul Space Alliance a fost fondat.

La vremea respectiva Romania, de scurt timp membra UE, era in plin proces de integrare efectiva in structurile europene – in sectorul spatial acest lucru insemna finalizarea acordului PECS (Stat European Cooperant) si aderarea la Agentia Spatiala Europeana. Implicit expunerea industriei locale la lumea mare spatiala, respectiv accesul la programe si tehnologii de inalta clasa, ceea ce ar trebui sa aduca pe termen lung o dezvoltare durabila (companii puternice, locuri de munca, venituri pentru bugetul national, tehnologii locale etc).
Romania devenea membru ESA in 2011, iar de atunci  bugetul alocat de statul roman activitatiilor spatiale a crescut constant de la 5.6 milioane de euro pana la peste 30 de milioane anual.

Pe plan international, ultimii 10 ani au adus schimbari majore: noi administratori la varful marilor agentii spatiale, reflectand o noua optica a guvernelor pe care le reprezinta;  schimbari geo-politice majore (degradarea relatiilor ruso-americane, ascensiunea Chinei si Indiei, noi actori cu capabilitati de lansare orbitala ca Iran, Coreea de Nord sau Coreea de Sud); mutarea centrului de greutate al industriei spatiale din sfera exclusive guvernamentala - externalizarea serviciilor si ascensiunea companiilor private; startul unei noi curse spatiale a carei ultima finalitate este iesirea in spatiul larg, stabilirea de colonii umane si exploatarea la scara larga a resurselor din Univers etc.
Plus cateva evenimente spatiale majore dintre care o sa mentionam doar retragerea navetei spatiale, rachetele reutilizabile, debutul megaconstelatiilor, amartizarea lui Curiosity dupa o metoda revolutionara, o suita de noi telescoape pentru diferite ramuri ale astronomiei (cautarea de exoplanete spre exemplu) etc.

Revenind la anul 2008, peisajul media de atunci era unul destul de simplu. Doar cateva site-uri de stiinta, de interes general, sustinute de forumuri de discutii intr-o vreme cand retelele de socializare erau abia la inceput. Cele mai multe mentinute in timpul liber de o comunitate de pasionati. Cu unele dintre ele am colaborat la momentul respectiv (merita mentionate aici Stiinta.info si StiintaAzi.ro), pasiunea pentru stiinta apropiindu-ne natural.
Din pacate nu toate au supravietuit trecerii timpului, mai ales ca dincolo de costuri, prezenta online cere actualizari regulate si implicit alocarea a suficient timp.

In acest context a aparut proiectul Space Alliance - primul portal dedicat tehnologiilor spatiale - s-a dorit inca de la inceput in egala masura un site de stiri din domeniu spatial, accesibil publicului larg, cat si o referinta pentru viitorii spacialisti ce doreau informatii mai detaliate.
Initiat de o parte a comunitatii spatiale romanesti, cu experienta bogata in proiecte spatiale internationale, proiectul Space Alliance a ramas in tot acest timp unul 100% independent, sustinut financiar si ca efort logistic, exclusiv de membrii nostri.

De-a lungul timpului am publicat aproape o mie de articole, pe subiecte din cele mai diverse: de la ultimele noutati sau trenduri in industria spatiala, la analize detaliate - intinse pe mai multe capitole - despre misiuni spatiale, dar tot de la noi ati aflat si informatii despre evenimente din Romania.
Articolele noastre nu au fost neaparat cele mai facile, pentru ca de la inceput ne-am propus sa nu ne limitam la simple preluari si traduceri dupa publicatii international, ci sa realizam comentarii individualizate, cu abordari deopotriva din perspectiva tehnica cat si economica sau politica.
Articole in limba romana, la nivelul revistelor si site-urilor de prestigiu de pe plan mondial.
Ele au fost preluate de alte portaluri, de ziare sau posturi TV din Romania strangand in total sute de mii de vizualizari, iar faptul ca am primit foarte putine obiectii in toti acesti ani nu poate decat sa ne bucure, confirmandu-ne ca nu ne-au scapat foarte multe aspecte.


Prezentare Space Alliance

In afara articolelor obisnuite pe care le gasiti la noi, de mentionat insa si sectiunile speciale ale site-ului (magazinul in limba engleza, forumul, sectiunea de stiinta), dar si aplicatiile dezvoltate pentru online, care au facut unic site-ul nostru in spatiul romanesc.

Desigur, nu ne vom opri aici. Cei 10 ani ne motiveaza si pentru viitor v-am rezervat o serie de surprize, in pas cu noile timpuri, insa toate acestea le vom dezvalui la momentul potrivit.

Un paragraf special de multumiri in primul rand tuturor membrilor grupului Space Alliance – tinerilor nostri colegi, fara pasiunea si efortul depus de ei multe din lucuri nu ar fi fost posibile, dar in egala masura si grupului fondator.
Multumiri deasemenea colaboratorilor din presa care au preluat articolele noastre si le-au facilitat accesul la publicul larg.
Desigur multumiri cititorilor, pretentiile lor au crescut constant de-a lungul anilor, astazi ei sunt mult mai informati si mai interesati de subiectele spatiale decat au fost in urma cu 10 ani, iar acesta este nu este decat un lucru pozitiv si ne ridica noua stacheta si mai mult.

Pe final va prezentam posterul creat pentru acest eveniment si va incurajam sa distribuiti mai departe acest articol.

 


Formatul mare

Iar pentru cei care vor sa ne lase mesaje, am organizat o sectiune speciala la adresa www.spacealliance.ro/10years.


Credit SpaceAlliance.ro

jQuery Menu by Apycom