Misiunea cu numarul 200 pentru ISS. Cygnus OA 9 aduce la bordul ISS primul Cubesat construit in Bulgaria
23-05-2018 14:49
Orbital ATK a bifat, o data cu lansarea cargoului sau spatial Cygnus OA-9, luni 21 mai, misiunea sa cu numarul 9 catre Statia Spatiala Internationala, care, coincidenta face sa fie si cea cu numarul 200 pentru programul ISS.

Am avut parte de un zbor la 08:44 GMT, de la Wallops, la bordul rachetei Antare 230.
Noua minute mai tarziu, Cygnus se separa, isi desfacea panourile solare si sub supravegherea inginerilor de la sol isi incepea calatoria spre ISS.
Alte trei zile sunt necesare pentru a ajunge din urma statia, iar Cygnus nu va andoca direct ci se va plasa in vecinatate si va fi capturat cu ajutorul bratului robotic canadian, ce va fi manevrat de astronautul Scott Tingle.

Denumit simbolic J.R. Thompson, dupa fostul administrator adjunct al NASA si director al Marshall Space Flight Center din Huntsville, Alabama, mai tarziu COO al companiei Orbital, decedat anul trecut - Cygnus OA 9 a trebuit sa transporte pe orbita Pamantului aproximativ 3.3 tone: 1.2 tone de echipament general, 1 tona de investigatii stiintifice, 0.8 tone de provizii pentru echipajul statiei, 132 kg de echipament pentru activitatiile extravehiculare, 100 kg de echipamente electronice pentru computerele de pe statie si alte 13 kg pentru sistemele rusesti.


Printre experimente, Cold Atom Laboratory, construit de JPL, care dincolo de investigatia pur fizica-teoretica, va oferi raspunsuri cu privire la comportamentul materialelor ce vor fi folosite la viitoarele adaposturi umane in spatiu (spre exemplu noi tipuri speciale de ciment spatial).




Sa nu uitam insa nici cei 9 sateliti Cubesat instalati in tuburi speciale NanoRacks, gata de lansare de pe ISS, dupa aceeasi metoda dupa care fusesera lansati si satelitii QB50 anul trecut:
-Radix, un 6U construit de Analytical Space, va testa comunicatie laser cu un terminal de sol, in perspectiva unei viitoare constelatii
-Tempest-D, deasemenea un 6U, al Colorado State University in colaborare cu NASA, va investiga procesele ce stau la baza formarii norilor si a precipitatiilor
-RainCube, deasemenea un radar in banda Ka de urmarire a precipitatiilor, este un 6U construit de JPL
-RadSat-g este un 3U dezvoltat de Montana State University in colaborare cu NASA, pentru testarea unui nou tip de computer rezistent la radiatiile din spatiu
-MemSat, construit de Rowan University si NASA, va incerca in conditii reale de zbor noi componente electronice pentru sateliti
-HaloSat, un Cubesat 6U al universitatii din Iowa, va detecta razele X ale emisiilor de gaze din Milky Way
-EQUiSat este o platforma educationala a Brown University, ce va testa un nou tip de baterie
-CubeRRT, un 6U al universitatii din Ohio, va experimenta un nou tip de procesor de semnale pentru masuratori radio la lungimi de unda microfolosite in general in misiuni meteorologice (detectia de vapori de apa, temperatura la suprafata marii etc)
-in sfarsit EnduroSat One, un Cubesat 1U (10 cm x 10 cm x 10 cm, aproximativ 1 kg greutate) cu aparatura radio de amatori. El este primul Cubesat bulgaresc si a fost construit de EnduroSat in colaborare cu comunitatea de radio amatori a Bulgariei, exclusiv pentru scopuri educationale.
EnduroSat One ruleaza pe un procesor ARM Cortex M4 la 180 MHz, are panouri solare fixe cu eficienta a celulelor de pana la 29.5%, o baterie Li-Po de 20.8 Wh, transpondere UHF in modulatie GSFK, antene cu polarizare circulara, giroscoape, accelerometre, senzori solari si de temperatura, dar si mini bare magnetice pentru orientare in spatiu.

 



O platforma simpla dar care a fost construita, in ciuda resurselor limitate, exclusiv in Bulgaria, de o companie mica. Bravo vecinilor nostri de la sud, care arata ca pot misca lucrurile si la nivel mai mic, nu doar la nivel de companii mari (reamintim ca anul trecut compania de telecomunicatie Bulsatcom lansase primul satelit geostationar al tarii, BulgariaSat-1, la bordul rachetei Falcon 9 a celor de la SpaceX).
Bulgaria, care nu este inca tara membra ESA (este in schimb in proces de aderare), are traditie in aplicatii spatiale, lansand, in timpul Uniunii Sovietice, 2 sateliti.

Cu mentiunea ca EnduroSat One poate fi receptionat la frecventa de 437.050 MHz, va incurajam sa vizitati pagina lor de internet pentru prezentarea primului lor proiect spatial
http://one.endurosat.com
Iar aici o prezentare a produselor pe care compania EnduroSat, fondata in 2015, le comercializeaza:
https://www.endurosat.com/cubesat-store/


Credit Orbital

jQuery Menu by Apycom