Al patrulea om care a ajuns pe Luna
31-05-2018 02:18

Allan LaVern Bean(15 Martie 1932-26 Mai 2018) a fost un ofiter naval, aviator al fortelor marine americane, inginer aeronautic, pilot de incercare si astronaut NASA; el a fost a patra persoana ce a pasit pe Luna. A fost selectat sa devina astronaut NASA in 1963 ca parte a grupului 3.


Prima misiune in spatiu a fost Apollo 12, a doua misiune cu echipaj uman ce a aselenizat, el avand 37 de ani, in noiembrie 1969.
A doua si ultima sa misiune in spatiu a fost pe Skylab 3 in 1973, a doua misiune cu echipaj uman catre statia spatiala Skylab.


Dupa ce s-a retras din marina americana in 1975 si din NASA in 1981, si-a urmat hobbyul in pictura, pictand variate scene legate de spatiu si scriindu-si memoriile despre experientele traite in spatiu impreuna cu colegii astronauti din programul Apollo. Era ultimul membru in viata din echipajul Apollo 12.


Biografie


Bean s-a nascut la 15 Martie 1932 in Wheeler, Texas Panhandle. Considera ca oras natal Fort Worth. Era de origine scotiana. Cand era copil a trait in Minden, Webster Parish, in nord-vestul Louisianei, unde tatl lucra pentru Serviciul de Conservare a Solului. Bean a fost cercetas si a castigat rangul de fruntas. A absolvit liceul R.L.Paschal din Fort Worth, Texas, in 1950.
A dobandit diploma de licenta stiintifica in inginerie aerospatiala a universitatii Texas, Austin, in 1955.



Serviciul militar


A fost inrolat in marina americana in Corpul Ofiterilor de Marina in Rezerva la Universitatea Tehnica din Austin, unde a urmat cursuri de zbor. A primit un post in Escadrila de Atac 44 la NAS Jacksonville, Florida, intre 1956-1960, zburand pe F9F Puma si A4D SkyHawk. Dupa cei 4 ani de pilotaj activ, a absolvit Scoala de Piloti de Incercare Navala Americana(USNTPS) din NAS Patuxent River, Maryland, unde i-a fost instructor viitorul sau comandant de pe Apollo 12, Pete Conrad.
A lucrat ca pilot de incercare pe cateva tipuri de aeronave ale fortelor navale, dupa care a fost alocat Grupului de Atac Naval VA-172 la NAS Cecil Field, Florida, zburand pe A-4 Skyhawk intre 1962-1963, fiind selectat ca astronaut NASA.
Are la activ 7145 de ore de zbor, dintre care 4890 pe avioane cu reactie.


Cariera NASA


A fost selectat in Grupul de Astronauti 3 in 1963(dupa ce pierduse selectia in Grupul 2 cu un an in urma). Urma sa fie pilotul de comanda de rezerva pentru Gemini 10.
In acelasi interval a fost plasat in Programul de Aplicanti Apollo. A fost primul astronaut ce s-a scufundat in Simulatorul de Imponderabilitate si campion al procesului de antrenament pentru astronauti.
Colegul astronaut Clifton Williams a murit intr-un accident aviatic si Bean a primit un post in echipajul de rezerva al Apollo 9. A fost cerut personal de catre comandantul Apollo 12, Pete Conrad, ca inlocuitor al lui Williams.



Programul Apollo


Bean a fost pilot al modulului lunar pe Apollo 12, a doua aselenizare. In Noiembrie 1969, el si Pete Conrad au pus piciorul in zona lunara "Ocean of Storms", dupa un zbor de 400.000km si o lansare in care racheta a fost lovita de fulger. El a fost astronautul ce a executat instructiunea lui John Aaron "Echipaj, comutati SCE pe auxiliar" pentru a restaura telemetria dupa ce racheta fusese fulgerata la 36s de la lansare, salvand astfel misiunea.
Au explorat suprafata lunara, au montat cateva dispozitive experimentale lunare si au instalat prima statie cu generator de putere nuclear de pe Luna. Dick Gordon a ramas in orbita lunara, fotografiind locuri de aselenizare posibile pentru misiuni viitoare.
Bean planificase o declansare automata a camerei sale Hasselblad pentru a suprinde un instantaneu cu el si Pete Conrad pe suprafata lunii langa naveta Surveyor III, insa nu au putut localiza declansatorul cand au ajuns la locatie, pierzand oportunitatea. Picturile lui despre cum ar fi aratat poza "Fabuloasa poza pe care nu am facut-o niciodata" si despre incercarile nereusite de a gasi declansatorul "Micul nostru secret" sunt incluse in colectia de tablouri ale programului Apollo.
Costumul lui Bean este afisat in Muzeul National al Aerului si Spatiului.


Skylab


Bean a fost de asemenea comandantul Skylab 3, a doua misiune cu echipaj uman Skylab, desfasurata intre 29 Iulie si 25 septembrie 1973. Cu el in misiunea de 59 de zile si parcurs de 40 milioane km au fost savantul Owen Garriott si colonelul Jack R. Lousma.
In timpul misiunii, Bean a testat un prototip al Unitatii de Manevra cu Echipaj si a facut o iesire in spatiu. Echipajul a obtinut un procentaj de 150%, depasind scopurile misiunii.


Cariera post-NASA


In urmatorul post, Bean a fost comandant de rezerva al echipajului american in proiectul comun americano-rus Apollo-Soyuz.
S-a retras din marina in octombrie 1975 in fucntie de capitan si a continuat in fruntea Grupului de Operatiuni si Antrenament pentru Astronauti  din cadrul Oficiului pentru Astronauti in calitate civila.
Bean are la activ 1671 ore si 45 min in spatiu, din care 10 ore si 26 min au fost petrecute in EVA pe Luna si in orbita Terrei.

  

Credit NASA


jQuery Menu by Apycom