SpaceX: a unsprezecea lansare pe 2018
05-06-2018 15:51
Ieri dimineata, cei de la SpaceX au realizat a unsprezecea lor lansare pe anul in curs. Amanat cu cateva zile, zborul a decurs fara emotii pentru inginerii din Hawthorne.
Trepta intai a rachetei Falcon 9, cu numarul serial B1040.2, s-a aflat la al doilea (a lansat in septembrie 2017 mini naveta X37B) si totodata ultimul sau zbor (de aceasta data nemaifiind recuperata).

De fapt am avut parte de o configuratie mixta a lui Falcon 9, pentru ca, desi treapta intai este una tip Block 4, treapta a doua a fost de tipul Block 5.
 
Pasagerul acestei misiuni a fost satelitul SES 12 al consortiului SES, care a fost transportat intr-o orbita super sincrona 294 km x 58500 km. Inclinatia orbitala a fost tipica unui zbor de la Cape Canaveral, 25.9 grade.

SES 12 va incepe sa manevreze cu ajutorul propulsiei electrice care este instalata la bord (SPT-140D, provenind de la compania rusa OKB Fakel), urmand sa isi scada inclinatia orbitala si sa circularizeze orbita. Insa, cum vorbim de o accelerare redusa, mai ales ca satelitul este unul masiv, de 5.3 tone, unul dintre cei mai mari cu propulsie electrica, tot procesul va dura pana la 6 luni. In final el va ajunge la 95 de grade longitudine estica, unde il va inlocui pe NSS 6, un satelit lansat in 2002 de compania olandeza New Skies Satellites, astazi parte a portofoliului SES. De mentionat ca la aceeasi pozitie orbitala, SES mai are satelitul SES 8.




SES 12 este un satelit Eurostar E3000e al celor de la Airbus Defence and Space, construit de acestia in baza unui contract din anul 2014. El trebuia sa zboare initial la bordul lui Ariane 5, insa SES, care mai avea un satelit similar (SES 14) contractat cu SpaceX, a decis sa schimbe locurile pentru a beneficia mai repede de serviciile lui. Acesta din urma a fost lansat in ianuarie de Ariane 5, dupa un scenariu care a incercat sa ii copieze pe cei de la SpaceX, dar probabil va amintiti de controversele iscate de acea misiune, cand Ariane 5 a deviat de la traiectoria dorita.

 

Debut de an sovaielnic pentru Ariane 5
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20180131135942


SES 12 are la bord transpondere in banda Ku si in banda Ka, ce vor fi folosite pentru cel putin 15 ani, din Cipru pana in Japonia si din Rusia pana in Australia.
 
Credit SpaceX / SES

jQuery Menu by Apycom