Ultimul satelit al seriei meteo Fengyun 2
07-06-2018 15:46
Fengyun 2H, ultimul satelit al seriei de sateliti meteorologici cu acelasi nume, a fost lansat marti 5 mai de la baza Xichang.
Racheta CZ 3A a reusit sa il plaseze intr-o traiectorie 233 km x 35897 km x 24.6 grade inclinatie fata de Ecuator, in ceea ce a fost misiunea cu numarul 17 pentru China in 2018.
De acolo, el va manevra cu ajutorul propulsiei de la bord, pana cand va ajunge la 79 de grade longitudine estica deasupra Oceanului Indian, de unde va avea acoperire peste Africa, Orientul Mijlociu si Asia Centrala.

Satelitul va fi operat de admnistratia meteorologica a Chinei si alte institutii chineze, insa in buna masura, datele sale vor ajunge si la organizatia meteorologica internationala din care China face parte si prin intermediul careia schimba date cu NOAA (echivalentul sau american) si Eumetsat (echivalentul european); si desigur, la statele cooperante din organizatia Asia-Pacific prin intermediul careia Beijingul incearca sa isi imbunatateasca relatiile cu vecinii.

Trebuie spus ca seria Fengyun 2 a debutat in 1997 (cu o intarziere de trei ani fata de data programata initial din cauza exploziei primului satelit in timpul alimentarii sale cu combustibil), acum mai fiind activi doar trei sateliti (2E la 86.5 grade est, 2F la 112.5 grade est si 2G la 99.5 grade est). 2H este practic al optulea satelit al seriei.
Vorbim de o platforma de 1.3 tone (la lansare, 680 kg nominal), de forma cilindrica, cu diametrul de 2.1 m si inaltimea de 4.5 m, stabilizata prin rotatie la 100 rpm. Fara panouri solare distincte, celulele solare fiind dispuse pe suprafata cilindrului.
Motorul de corectie orbitala este pe baza de combustibil solid si este ejectabil dupa ce satelitul atinge Ecuatorul.



Instrumentul principal de observatie se numeste S-VISSR (Stretched - Visible and Infrared Spin-Scan Radiometer) si functioneaza, asa cum spune si numele, atat in banda vizibila, cat si in infrarosu.
Lui i se adauga DCS (Data Collection System) si SEM (Space Environment Monitor).

Seria Fengyun 2 (componenta meteo geostationara) a operat in conjunctie cu seria Fengyun 1 (componenta meteo polara), dupa un model similar cu cel american si european.
Dintre acestia din urma, cel mai celebru a ajuns Fengyun 1C, cel distrus in 2007 in testul antisatelit chinez.


Experimentele Chinei creeaza probleme altor sateliti
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=200907032106

 



Cu aceasta ultima lansare, ambele serii au ajuns la capat de drum: seria 1 a fost inlocuita intre timp de seria 3 (2008), in timp ce seria 2 a fost inlocuita de seria 4 (2016).
 
Credit CNSA / NSMC

jQuery Menu by Apycom