Glonass la control
20-06-2018 13:49
Un nou satelit Glonass a fost lansat sambata 16 iunie din Plesetsk. El poarta indicativul Kosmos 2527 si a fost plasat direct intr-o orbita MEO, de racheta Soyuz 2 1b.
Un zbor intins pe ceva mai mult de 3.5 ore (lansare la 21:46 GMT, separare la 01:18 GMT), cu trei activari succesive pentru treapta auxiliara de propulsie Fregat M, care au plasat satelitul intr-o traiectorie 19116 km x 19155 km x 64.8 grade inclinatie fata de Ecuator.

Fara emotii pentru Roskosmos si primul success, daca putem spune asa, pentru controversatul poitician Rogozin, in noua sa calitate de director al Agentiei spatiale ruse Roskosmos.
Aceasta este platforma Glonass M cu numarul 56, iar lansarea sa face parte din planul multianual de intretinere a sistemului rus de navigatie prin satelit, care a revenit, in urma eforturilor sustinute din ultima decada, la stabilitatea pe care o pierduse in anii 90 dupa caderea blocului estic.
Insa, cu toate ca sistemul este stabil, acoperirea globala fiind asigurata de cei 24 de sateliti activi in constelatie, trebuie remarcat ca incercarile de modernizare nu au dat inca rezultate. Noua generatie Glonass K este in continuare in teste si momentan este neclar cand se va decide sa se treaca la productia de masa (reamintim ca primul satelit de acest fel fusese lansat in februarie 2011).
Deasemenea, multi din cei 24 de sateliti operationali au in spate ani buni de functionare, in conditiile in care durata de viata a platformei Glonass M este proiectata la 7 ani – putem spune deci, o constelatie destul de imbatranita.


Constelatia Glonass primeste un nou satelit
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20160207232206


Chiar si asa Glonass, ramane, alaturi de GPS, una din cele doua sisteme de navigatie cu acoperire globala, atat Europa cat si China, nereusind finalizarea sistemelor lor pana in acest moment.


Credit Roskosmos

jQuery Menu by Apycom